Klik venligst
NYHETER 2024-02-22 KL. 12:44

Nu auktioneras inventarierna från det anrika gästiset ut

Av Johan W Jönsson

Vill du ha en tavla, en lampa, en möbel eller kanske till och med biljardbordet som ett minne från Hishults nya gästis? Då har du chansen nu. Detta då interiören från den klassiska men svårsålda fastigheten nu auktioneras ut.
– Det är tråkigt att det blivit som det blivit. Vi tar ett nytt grepp och hoppas på resultat, säger fastighetsägaren Kristoffer Rudvall.

Nu auktioneras inventarierna från det anrika gästiset ut
Kristoffer Rudvall tycker att det är tråkigt att det blivit som det blivit med Hishults nya gästis. Han hoppas att greppet att auktionera ut inventarierna ska ge resultat med försäljningen. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

I drygt två år drev Kristoffer Rudvall och Caroline Karlsson Hishults nya gästis. Nyårsafton 2021 var sista öppetdagen. Nu har den anrika byggnaden varit till salu i över två år.

– Jag mår någorlunda under omständigheterna men det här med gästiset är tråkigt och något som ligger i bakgrunden och gnager hela tiden, säger Kristoffer Rudvall.

När Carolines mamma avled och paret fick ärva ett hus i Enköping valde de att flytta dit och börja om på en ny kula. Nya gästis gick bra i deras regi men det tog också mycket tid.

– Vi hade mer eller mindre sålt gästiset i samband med att vi flyttade. Affären var i stort sett i hamn men det föll på målsnöret och efter det har det varit väldigt svårt att sälja, säger Rudvall.

Efter konversation med mäklaren (nya gästis finns hos Fastighetsbyrån i Laholm) har det nu tagits ett nytt grepp. I princip alla inventarier auktioneras ut på Units.

– Majoriteten av de som velat köpa har inte haft planer att göra restaurang av det. Då menar vår fastighetsmäklare att det kanske är enklare att sälja en tom fastighet.

Bord och stolar som känns igen från diverse festmåltider. Nu kan de ropas in på auktion. Foto: Units

Kristoffer tycker att det är synd att gästiset står tomt och han hade så klart helst sålt fastigheten redan igår. Att tömma lokalerna hoppas han ska ge resultat.

När försäljningen höll på att ske var det till ett pris av 3,2 miljoner kronor. Nu är priset nere på 1 250 000 kronor. Trots det har det inte blivit någon försäljning.

– Det är synd, för även under pandemin hade vi bra snurr på det. Visserligen jobbade vi mycket själva och ändrade inriktning men vi hade mycket folk och tjänade mycket pengar.

– Det är en stor fastighet men de pengarna vi är nere på nu får man knappt en matvagn för idag. Ovanvåningen är inredd och har eget värmesystem så att det bara är att flytta rakt in.

Varför slutade ni?

– Det var olika faktorer men vi har två barn och hästar. När Carolines mamma avled och vi fick ärva huset här i Enköping tog vi beslutet att flytta. Det var dumt att vi gjorde det innan vi fick sålt.

– Men vi var ganska säkra på att affären skulle gå igenom. Vi kämpade oss igenom pandemin. Det bästa vi vet, utöver att laga mat, är djur och natur och vi ville lägga mer tid på det.

Auktionen på interiören inleddes fredagen den 16 februari och går i mål en vecka senare. Det kommer dock att bli fler auktioner från nya gästis inom kort.

– Där är bud på mycket, dock inga höga bud. Men det är först sista dagen som det brukar sticka iväg. Det man förväntar sig kanske man inte får men vi får se, säger Rudvall.

– Det är trist att det blivit som det blivit men är det någon i trakten som vill köpa något minne så är det så klart bara roligt. Det är ändå ett anrikt ställe som betytt mycket för många.

Här har kaffe efter många högtidsmåltider inmundigats. Nu kan man få en bit av Hishults nya gästis hem. Foto: Units

Kommer försäljningen lossna?

– Till det priset som är satt idag borde det vara ganska intressant. Det finns många möjligheter: ett modernare gästgiveri, HVB-hem, förskola, samlingslokal, lanthandel, lägenheter…

– Förmodligen vet inte restaurangägare på längre håll vilken potential det finns. Det finns underlag för att driva restaurang. Det är mycket folk som kör förbi Hishult, säger Rudvall.

Är det mycket att göra vid?

– Visst finns det en renoveringsbehov men inte så att man behöver investera en massa för att få det funktionellt ganska snabbt. Vill man ha en sådan fastighet i toppskick kostar det.

Får du tillbaka pengarna du själv lagt?

– Vi köpte det för samma peng som det ligger ute för nu. Men vi har gjort förbättringar och ett nytt värmesystem. Så vi har lagt 300 000. Vi förlorar pengar på affären men inte på helheten.

Är du kvar i samma bransch?

– Jag jobbade en tid på en lyxkrog här uppe men att vara anställd är inte min grej. Nu är jag i häst-/travvärlden. Jag sköter och tränar hästar. Jag trivs men gästgiveriet ligger och gnager.

Hishults nya gästis ligger ute för 1 250 000 kronor hos Fastighetsbyrån i Laholm. Foto: Arkivbild