Klik venligst
NYHETER 2023-03-24 KL. 13:50

Norrsken fortsätter pryda himlen

Av Peter Jakobsson

På torsdagskvällen var det ännu ett norrsken som prydde himlen över Halland. Många som fascineras av detta fenomen hade tagit sig ut för att titta. En av dessa var fotografen Therese Berséus Suokas som varit ute och fotograferat flera norrsken på senare tid.

Norrsken fortsätter pryda himlen
Norrsken fotograferat vid hamnen i Ranarp torsdagen 23 mars runt 22-tiden. Foto: Therese Berséus Suokas

Trots att det gäller att vara ute på natten tycker Therese att det är värt det.
– Jag är väl lite trött nu efter men det var det värt, berättar hon.

Vad är så fascinerande med norrsken?
– De är magiska och svårfångade. Man måste också ha lite koll för att lyckas fånga dem. Jag kollar på prognoser och läser av på appar där man kan se om en solstorm är på väg och premisserna är rätt. Jag följer andra experter helt enkelt, förklarar Therese.

Norrsken bildas av solstormar som kommer mot jorden. För att det ska synas som norrsken krävs att flera parametrar stämmer. Just nu är det starka solstormar.
– Det är jättechanser till vackra norrsken hela helgen om inte moln och regn stör. Ikväll är det jättestor chans om det blir bra väder, berättar Therese.

För de som är intresserade tipsar Therese om en grupp på Facebook som heter Norrskensverige.
– Där får jag mycket information och där finns bra prognoser.

Att det varit mycket norrsken den senaste tiden beror har sina förklaringar.
– Vad jag förstår så är vi just nu i toppen på en elvaårig cykel som finns för solstormar, sen blir det kraftigare norrsken runt vår- och höstdagjämning då jorden ligger i bra vinkel mot solen, säger Therese.