Av Carina Nilsson
En norrman som äger en fastighet i Markaryds kommun måste börja riva sitt förfallna hus inom tre månader annars riskerar han att få betala 100 000 kronor i vite – per månad.
Fastigheten i Alandsköp är ett ärende som har varit uppe i nämnden flera gånger under tio års tid berättar Svend Erik Dahlström (KD) som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Markaryds kommun.
– Det är en riktig surdeg som har hängt med sedan 2014 då en första anmälan kom in. Den nuvarande fastighetsägaren köpte byggnaderna 2016 och våra tjänstemän har har vid flera tillfällen försökt komma i kontakt med honom sedan dess, men han håller sig undan och har inte gått att nå.
Markaryds kommun har numera en arbetsgrupp som jobbar aktivt för att få bukt med förfallna och nedskräpade fastigheter.
Byggnaden saknar flera fönster och har fått stora rötskador. Foto: Markaryds kommun
– Vi har bestämt oss för att nu får det vara nog med fastighetsägare som bara struntar i att sköta sina hus. Husen på fastigheten i Alandsköp är i så dåligt skick att de kan rasa och utgör en säkerhetsrisk. Överbyggnaden till en brunn har rasat ihop, en del av taket har rasat in och det finns stora rötskador på fasaderna bland annat. Jag ville inte gå in sist vi var där på besök, säger Svend Erik Dahlström.
Efter flera misslyckade försök att komma i kontakt med mannen gjorde en av handläggarna ett detektivarbete kring mannen.
– Det var en skicklig handläggare som lyckades få tag på både fastighetsägarens mejladress och arbetsplats så nu är han faktiskt delgiven det rivningsföreläggande som vi har beslutat om i nämnden, säger Svend Erik Dahlström.
Föreläggandet innebär att mannen nu har tre månader på sig att riva fem byggnader på fastigheten. Gör han inte det så riskerar han ett löpande vite på 100 000 kronor per månad.
Regn och rusk har skadat träet på det gamla boningshuset. Foto: Markaryds kommun
– Det brukar ta skruv med ett högt vite, men vi har stöd i plan- och bygglagen. Om fastighetsägaren ändå inte river det han ska kan vi i nämnden besluta att rivningen ska göras på fastighetsägarens bekostnad, säger Svend Erik Dahlström.
I kommunen finns en handfull liknande ärenden och Svend Erik hoppas att de ska kunna komma till rätta med fler av dem.
– Det har varit lite för lätt att bara strunta i allting som fastighetsägare men tack vare regeringen har vi fått nya verktyg att samarbeta mellan olika myndigheter som gör att vi kan komma åt den här typen av problem på ett bättre sätt, säger han.