NYHETER 2025-03-06 KL. 15:32

Nibe-vd:n: "Lasarettet ska bli ett föredöme"

Av Per Brolléus

Ett föredöme för Sverige. Så ser utredaren Jonas Lundberg på vad Ljungby lasarett och vården i Kronoberg kan bli. Och beställaren av utredningen, näringslivet i västra Kronoberg med Nibes vd Gerteric Lindquist i spetsen, är oerhört tydliga:
– Ljungby lasarett är på intet vis dödsdömt.

Nibe-vd:n:

På en lång rad satt toppar från näringslivet i västra länet tillsammans med utredaren som nu lämnat sin rapport om Ljungby lasaretts framtid.

– Det här är en rapport som är beställd utan instruktioner, förutom att den ska ta fram vad dom är bäst för vården i Kronoberg, påpekar Gerterc Lindquist.

Utredningen har tagit fram ett förslag som handlar om att Ljungby blir ett självständigt sjukhus, men som fortsatt ligger under Region Kronobergs vingar och som politiskt styrs av hälso- och sjukvårdsnämnden. Men Ljungby ska ha en egen ledning med fullt beslutsmandat när det gäller såväl operativa som strategiska beslut.

Förutom en mängd olika detaljer i förslaget så föreslår man att två IVA-platser till Ljungby samt två ”mellan-IVA”-platser, alltså en lättare form av IVA. Akuten ska vara öppen dygnet runt och som en röd tråd genom förslaget handlar det om att byta från dödsdomsmentalitet till framtidstro.

Näringslivet flaggar för att deras jobb gentemot lasarett inte är slut bara för att deras förslag kan bli verklighet.

– Vi är redo att hjälpa till med rekrytering och att skapa en helhet, säger Stefan Hörberg till Ljungby NU, långt efter att det här blir verklighet.

Den som sa mest och som var allra tydligast i hur klokt det är med att göra Ljungby lasarett till en självständig enhet var Nibes vd Gerteric Lindquist.

– Vi hade regionens politiker på en dragning i förmiddags. Det var en positiv upplevelse. Kände en stor entusiasm, menar Nibe-vd:n. Jag ser det som mycket egendomligt om inte det här förslaget blir verklighet.

Från näringslivets sida menar man att Ljungby lasarett kan bli ett föredöme för andra mindre sjukhus i landet. Och vad som är trumfkortet i deras förslag har läkaren Peter Svensson från Markaryd svaret på.

– Personalen. Vi vet att vi har personalen med oss. Och vi är säkra på att flera av de som lämnat lasarettet senaste åren kan tänka sig att komma tillbaka, säger Peter Svensson.

– Det är ju inte konstigt att folk lämnar om de hela tiden får höra att sjukhuset inte har någon framtid, menar Gerteric. Domedagsprofetiorna måste grävas ner nu.

Hur utredarens Lumells förslag skulle se ut hade beställarna från näringslivsgruppen ingen aning om.

– Det fick uppdraget och vi är väldigt nöjda med vad man kommit fram till. Det är en stor dag idag.

– Nu är det slut på att misstänkliggöra varandra. Vi ska upp på prispallen och konstatera att vi lyckats med det här.