NYHETER 2022-05-02 KL. 14:46

Mycket skadegörelse under Valborgshelgen

Av Rickard Gustafsson

När Laholmspolisen summerar valborgshelgen går den i skadegörelsens tecken. Uteslutande består anmälningarna av händelser som skett på och vid flera skolor i Laholm och i Veinge.

Mycket skadegörelse under Valborgshelgen
Skadegörelsen på padelbanorna vid Sparbanksvallen kommer kosta skattebetalarna cirka 15 000 kronor. Foto: Rickard Gustafsson

Laholms Tidning har i en serie artiklar berättat om att vandaliseringen av offentliga byggnader har ökat de senaste åren. När april gick över i maj resulterade valborgshelgen i inte mindre än fem polisanmälningar.

Vid Parksskolan i Laholm tände någon under fredagskvällen eld på ett lusthus. Någon ska ha tänt eld på kläder som låg inne i lusthuset och skadorna blev begränsade tack vare att unga vittnen genomfört en släckningsinsats.
– Det var två tjejer i 12-13-årsåldern som gjorde ett rådigt ingripande. Det var tur det eftersom räddningstjänsten uppger att det fanns risk för att branden kunde ha spridit sig till andra byggnader, säger Christer Andersson på Laholmspolisen.
Flera fönster på Parkskolan ska under helgen också ha förstörts av inkastade stenar.

Krossade fönster har även drabbat Osbecksgymnasiet. Två stora rutor på 1x1½ meter har saboterats på 1300-delen av skolan. Området är kameraövervakat och polisen kommer att titta på filmerna för att försöka identifiera vandalerna.

Glasrutor har också förstörts vid padelbanorna vid Sparbanksvallen i Laholm. Okända personer ska ha kastat stora stenar på rutorna som är en centimeter tjocka och 2x3 meter stora. Kostnaden för att reparera padelrutorna uppgår till drygt 15 000 kronor.

Vid Veingeskolan uppstod en gräsbrand vid 14-tiden på söndagseftermiddagen efter att en person skjutit fyrverkerier. Ett 500 kvadratmeter stort område brann och polisen uppger att flera vittnen ska sett en ungdom springa från platsen.
– Vi har fått ett namn som vi arbetar med och det är en väldigt ung person, i 10-årsåldern, säger Christer Andersson och berättar att händelsen rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet.