Klik venligst
NYHETER 2024-05-10 KL. 11:26

Multipassionerade Emilia prisad

Av Johan W Jönsson

Redan på förhand stod det klart att det skulle bli en laholmare som kammade hem ”Årets unga landsbyggare attityd” på landsbyggaredagen. Detta då samtliga tre nominerade var från Laholms kommun. Det blev Emilia Lec-Alsén som drog det längsta strået.
– Det känns ärofyllt och oväntat!, säger den unga entreprenören som har många järn i elden.

Multipassionerade Emilia prisad
På fotot, vänster till höger: vinnarna på landsbyggaredagen: Emilia Lec-Alsén, Pelle, Lars-Erik och Carolina, Andreas och Pia Andersson, Hannes Viklund, Maria Bengtsson och Lena Johansson. Foto: Annie Linsemark/LLUH

LLUH (Lokalt ledd utveckling Halland) prisar personer som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet.

För att kunna bli årets unga landsbyggare i kategorin attityd ska man vara mellan 18 och 30 år. Man ska bidra till att attityden för landsbygden förändras och visa på möjligheterna som finns.

Lec-Alsén uppmärksammas för sitt nytänkande, sin kärlek för hembygden och för sitt aktiva normbrytande. ”Hon är en attitydförändrare att se upp till”, står det i motiveringen.

– Otroligt och häftigt! Det var väldigt hård konkurrens, så jag hade inte förväntat mig att vinna, säger Emilia som slogs om titeln mot Linn Persson från Ysby och Ebba Olsson från Våxtorp.

Lec-Alsén är fantasyförfattare, bokbindare, hundtrimmare och studerande. Hon bor i hus i Hishult tillsammans med sin familj och är just nu mer mammaledig än företagare.

– Multipassionerad är ett begrepp jag lärt mig ganska nyligen och det är något jag tycker stämmer väl in på mig. Jag har igång lite av varje och så gillar jag att ha det, säger Emilia.

Är du mest något av det du sysslar med utöver mammaledig?

– Nej, det är lite av varje och många bäckar små. Jag jobbar förresten även som kontaktperson, ler Emilia som drivs av att visa att det går att driva eget företag även på landsbygden.

Känner du igen dig i motiveringen?

– Ja, jo, det känns ju alltid lite konstigt att läsa något sådant som sig själv. Men jag känner igen mig i att jag brinner för landsbygden och att jag vill förmedla gemenskapen och lugnet.

"Jag blev otroligt glad när de ropade upp mitt namn. Det var väldigt neröst och pirrigt innan, säger Emilia Lec-Alsén som är årets unga landsbyggare attityd". Foto: privat

Bokbinderiverksamheten är under uppstart. Emilia går kurser för att lära sig att göra japanska handgjorda anteckningsböcker. Även när det kommer till studierna handlar det om Japan.

– Jag pluggar kandidatexamen i japanska med inriktning mot att bli översättare. Min kortsiktiga plan är att bli översättare för att sedan läsa till en magisterexamen.

Emilia har givit ut en fantasybok och en novell. Den andra boken i en serie av sex är på gång och kommer under året. Hon har skrivit klart fem av sex böcker i serien men de ska gås igenom.

Hur ser du framåt?

– Mitt fokus kommer vara riktat mot författarskapet, bokbinderiet och översättning. Böcker helt enkelt. Sedan kommer jag att behålla mitt hundtrim också då jag älskar hundar.

Emilia beskriver landsbyggaredagen på Susegården i Getinge som väldigt inspirerande och givande. Det var trevligt att umgås med likasinnade och att få visa upp sin verksamhet.

Emilia fick tidigare i år veta att hon beviljats projektstöd på 15 000 kronor av just Unga landsbyggare och LLUH. Hon ska hålla i fyra workshops i Hishults byalags lokal i sommar.

– Det ska handla om karaktärsskapande och riktar sig mot ungdomar som är mellan 11 och 18 år gamla. En bok, en film eller ett spel utan starka karaktärer blir ganska platt, säger hon.

IBK Pumas Lina Olsen och Emelie Johansson som driver Lyckornas Hälsa i Knäred var nominerade i kategorierna eldsjäl respektive entreprenör men vann inte.

I priset som ung landsbyggare ingår blommor, diplom och lokala delikatesser. Med framförallt mycket ära och god pr, tycker Emilia Lec-Alsén. Foto: privat

Motivering:

Emilia har många bollar i luften, hon driver sin hundtrimverksamhet, är fantacy-författare och bokbindare. Emilia vågar tänka nytt, hon brinner för fantasy och vägrar låta normen bestämma. Hon har alltid bott på landsbygden och har sina rötter i och omkring Hishult. Hennes brinnande kärlek för Hishult speglas i hennes böcker, hon hänvisar till de vackra omgivningarna runtomkring, gemenskapen och lugnet som byn erbjuder. Genom sina böcker bidrar Emilia till bygdens attraktivitet och hon inspirerar andra att vilja skapa ett liv på landsbygden!

Vinnartext:

För sitt nytänkande, kärlek för hembygden och för sitt aktiva normbrytande är vinnaren en attitydförändrare att se upp till. Vinnaren av Årets Landsbyggare i kategorin Ung Attityd är Emilia Lec-Alsén!

Läs mer:

Flera laholmare nominerade som årets unga landsbyggare