Klik venligst
NYHETER 2024-06-26 KL. 06:02

Mor och dotter på äventyr runt Östersjön

Av Johan W Jönsson

Mor och dotter Angelika och Katja Rosenberger från Knäred (och Tyskland) genomför äventyret Rallye Baltic Sea Cirkle. I sin bobil ska de lägga 7 500 kilometer under däcken på 16 dagar. Under färden genom nio länder ska de genomföra olika uppdrag.
– Ett av uppdragen är att vara med i en lokaltidning eller i en TV-show. Så vi tänkte att Laholms Tidning var perfekt, ler Katja.

Mor och dotter på äventyr runt Östersjön
Angelika och Katja Rosenberger genomför äventyret Rallye Baltic Sea Cirkle tillsammans. Foto: Johan W Jönsson

Angelika och Katja är från Tyskland men sedan 17 får tillbaka har de sommarboende i Knäred. Tillsammans är nu mor och dotter ett av 150 ekipage i Rallye Baltic Sea Cirkle.

Starten gick från Hamburg den 22 juni och via Danmark, Sverige, Norge, Finland, baltländerna och Polen ska de tillbaka till Hamburg och vara i mål den 7 juli.

– Det är första gången som vi deltar och det är verkligen ett äventyr som vi givit oss ut på. Det ekipage som samlar flest poäng längs vägen vinner utmaningen, berättar Katja.

En bastu ska besökas, det ska tas foton vid en glaciär, ätas friterad potatis och drickas vodka med lokalbefolkning och läggas up en bild på Facebook som får minst 45 tummar upp.

– Det är flera olika utmaningar som ger olika mycket poäng och de är olika svåra. Vissa av dem kommer nog bli kluriga att klara av medan andra blir lättare, säger Katja.

Bilarna som ekipagen färdas i måste vara tio år plus och bara elbilar är tillåtna. Ingen GPS får användas och att färdas på motorvägar är inte tillåtet.

7 500 kilometer ska klaras av på 16 dagar. Nio länder avhandlas och hela Östersjön rundas. Foto: Johan W Jönson

Natten i Laholms kommun spenderades så klart i sommarboendet i Knäred. Tidigt dagen efter bar det vidare till Oslo och nya utmaningar på en motorshow där det skulle raceas.

Hur kommer det sig att ni har boende i Knäred?

– Jag älskar Skandinavien och hittade det här huset mitt i skogen i Knäred. Det är helt perfekt. Där finns allt vi behöver och det blir mycket friluftsliv. Vi är där säkert två månader om året.

Katja jobbar som hundcoach och kan hålla kurser för sökhundar online från boendet i Knäred. Även semestern spenderas givetvis i sommarhuset i Sverige.

– Vi har tagit semester för att göra det här men jag tror att vi behöver två veckors semester efteråt bara för att återhämta oss också, skrattar Katja.

Varje deltagande ekipage har fått välja en organisation som arrangören (Superlative Adventure club) skänker pengar till. Rosenbergers har valt ett hundhem där Katja hämtat sina två gyckar.

Start och mål finns i Hamburg. Foto: privat