NYHETER 2022-11-29 KL. 06:03

Misstänkt rattfyllerist hade 2,6 promille

Av Rickard Gustafsson

Två gånger såg vittnet hur bilföraren var nere i diket och larmade polis. När mannen greps gjorde han motstånd mot poliserna. Nu åtalas en man i 40-årsåldern för grovt rattfylleri, 2,6 promille, och våldsamt motstånd. Mannen nekar till anklagelserna.

Misstänkt rattfyllerist hade 2,6 promille
En man i 40-årsåldern misstänks för att ha kört bil med 2,6 promille i blodet. Mannen hävdar i polisförhör att han är oskyldig och säger att en kompis lånat och kört bilen. Foto: Arkivbild

Det var i mitten av september som en bilist blev vittne till en fyllekörning vid Preem i Laholm. Vittnet följde efter på 24:an i riktning österut samtidigt som polis larmades. Under sex-sju kilometers körning noterade vittnet den vingliga färden som två gånger resulterade i dikeskörning.

Båda gångerna tog sig föraren upp på vägen innan bilen stannade på en adress i Ysby-trakten. Vittnet kunde peka ut var mannen befann sig och när polisen knackade på till bostaden konstaterades att mannen, som är i 40-årsåldern, var kraftigt påverkad av alkohol.

Patrullen beslutade att omhänderta mannen och föra honom till sjukhuset i Halmstad för blodprov. Det var dock inget som mannen hade lust med och polisen satte på honom handfängsel när han satte sig till motvärn både vid omhändertagandet och vid provtagningen.

Analysen visade att mannen hade 2,6 promille alkohol i blodet och han åtalas nu för grovt rattfylleri och våldsamt motstånd.

I förhör har mannen erkänt att han under dagen och kvällen druckit 1,5 liter konjak plus folköl men nekar till att ha kört påverkad och säger att det var en kompis som lånat och kört bilen. Han ifrågasätter också vittnet, som pekat ut honom, och menar att det är omöjligt att vittnet kunnat identifiera honom då det var natt och mörkt ute.

Beträffande det våldsamma motståndet hävdar han att polisens uppgifter om att han krängt med kroppen, sparkat och försökt ta sig loss är delvis felaktiga. Mannen menar att patrullen spände handbojorna alldeles för hårt och att han vid gripandet aldrig förstod vad han var misstänkt för på grund av språksvårigheter.