Klik venligst
NYHETER 2023-02-22 KL. 15:29

Misshandlade ex-sambon inför ögonen på dottern

Av Rickard Gustafsson

En 25-årig man har dömts för två fall av misshandel mot sin ex-sambo och barnfridsbrott. I det ena misshandelsfallet ska 25-åringen ha knuffat kvinnan till golvet när hon höll deras gemensamma barn i famnen och därefter knäat henne i ryggen och släpat henne i 15 meter.

Misshandlade ex-sambon inför ögonen på dottern
Den 25-årige man som dömts för misshandel och barnfridsbrott undvek fängelsestraff. Halmstads tingsrätt anser att det finns särskilda skäl att istället utdöma skyddstillsyn och samhällstjänst. Foto: Rickard Gustafsson

Misshandeln av ex-sambon utspelade sig i slutet av maj förra året i två olika lägenheter i Laholms kommun och Ängelholm.

Den 25-årige mannen hade blivit hembjuden av kvinnan för att hjälpa till i hemmet, men det tidigare paret hamnade i bråk med varandra. Enligt kvinnans vittnesmål blev ex-sambon aggressiv och hon beslutade sig för att hämta sin sovande dotter och lämna lägenheten.

Det gick inte mannen med på och situationen eskalerade precis efter att kvinnan lyft upp deras gemensamma barn i famnen.
Kvinnan knuffades till golvet och när hon försökte ta sig därifrån satte mannen ett knä i ryggen på henne och släpade henne därefter i 15 meter, genom hallen med barnet tätt intill sig, till sovrummet.
Kvinnan lyckades lugna ner situationen, men upplevde smärtor i ryggen och fick blåmärken på ben och fötter eftersom 25-åringen försökt vrida hennes tår ur led.

Dagen därpå ska mannen ha sökt upp kvinnan igen, på en adress i Ängelholm. 25-åringen ringde på dörren och kvinnan blev panikslagen när hon såg ex-sambon genom titthålet. Mannen tittade in genom brevinkastet och fick tag på hennes hand och drog armen hårt genom brevinkastet så att hon återigen skadades.

Under rättegången i Halmstads tingsrätt erkände 25-åringen sig skyldig på alla åtalspunkter men säger sig ha svaga minnen av händelseförloppet i de båda situationerna. I polisförhör har mannen berättat om sin psykiska ohälsa och uppger att han emellanåt drabbas av paranoia och vanföreställningar.

Tingsrätten har hämtat in läkarintyg och konstaterar att 25-åringen vid de brottsliga gärningarna inte led av en allvarlig psykisk störning och att det inte kan ses som en förmildrande omständighet.

Domstolen bedömer att brottens straffvärde motsvarar fyra månaders fängelse, men skriver i domen att 25-åringen har ett behov av hjälp, stöd och övervakning.
Rätten anser att det finns särskilda skäl att i stället för fängelse välja en alternativ påföljd och dömer honom till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst.

Mannen ska även betala skadestånd till kvinnan och dottern på drygt 50 000 kronor.