Klik venligst
NYHETER 2024-06-24 KL. 11:50

Midsommar i rattfyllans tecken

Av Johan W Jönsson

Att det konsumeras en hel del alkoholhaltiga drycker på midsommar är ingen nyhet. Att framföra fordon efter att dessa intagits är dock inte att rekommendera. Polisen rapporterar om flera misstänkta rattfyllor från en i övrigt lugn midsommarhelg.

Midsommar i rattfyllans tecken
Flera misstänkta rattfyllerister stannades under midsommarhelgen. Foto: Adobe Stock

Ingen rapporterad fylla och inga polisanmälningar om misshandel eller annat våld har kommit in till polisen från midsommarhelgen. Men några misstänkta rattfyllerister haffades.

– Midsommarhelgen har gått lite i rattfylleriets tecken. Det brukar tyvärr vara en hel del rattfyllor under just midsommarhelgen, säger Dan Larsson på laholmspolisen.

Sent under midsommaraftonen stannade en polispatrull en bil på Laholmsvägen i Veinge. Föraren hade inget körkort, framfärdades i en bil han inte ägde och var alkoholpåverkad.

– Han är misstänkt för rattfylleri, grov olovlig körning och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han blåste 0,78 inne på staionen. Det är lite drygt 1,5 promille, säger Larsson.

På Månstorpsvägen i Laholm kontrollerades en moped sent under midsommaraftons kväll. Föraren hade återkallat körkort och då det var en EU-registrerad moped finns krav på sådant.

– Det blir grov olovlig körning även här. Dessutom tycker man att han visar tydliga tecken på narkotikapåverkan. Misstanke finns om rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Det tredje misstänkta rattfylleriet som det rapporterades in om från midsommarhelgen skedde natten mellan midsommardagen och söndagen. Polispatrull stannade en bil.

– Bilen stannades på Länsväg 518 i Mellby. Föraren blåser positivt. Vid provtagningen blåser han 0,24 gram per milliliter vilket motsvarar 0,48 i promille. Alltså rattfylleri av normalgraden.

Var ni extra på bettet i trafiken under midsommarhelgen?

– Vi är medvetna om att det är ganska hög alkoholkonsumtion under midsommar ofta, och då blir det fler rattfyllerier. Därför har vi lite mer fokus på trafiken, säger Larsson.

– De riktade kontrollerna brukar vi främst ha på midsommardagens förmiddag samt söndagen efter. Men alla som jobbar är ju medvetna om problematiken med rattfylleri och är extra vaksamma.