NYHETER 2022-07-08 KL. 07:58

Matildas hund blev best in show

Av Johan W Jönsson

Matilda Gunnarsson tog storslam i Borås. De två hundar hon visade upp blev bästa hane respektive tik Rasspecialen för Australian Shepherds. ”Jag svävar på moln. Nu är de bäst i ett helt år framåt”, säger Matilda lyriskt.

Matildas hund blev best in show
Matilda Gunnarsson med den bästa hanen och den bästa tiken Australien Shepherd för ett år framåt. Hundarna heter Harrysson och Bella. Foto: Erika Wahlsten

I rasspecialen anordnar rasklubben en utställning för rasen. Det tävlas i olika kategorier och det gick synnerligen bra för Matilda Gunnarsson och de tre hundar som hon ställde ut.

Hon åkte upp med sin foderhund Bella, ägaren Marie Landbergs hane Harrysson och med sin mammas unghund Roja. De blev etta, etta respektive fyra i sina klasser.

Tikarna tävlar för sig och hanarna för sig. Sedan finns det olika kategorier. Hundarna är indelade i åldersgrupper och arbetsgrupper.

– Tikarna ställdes i öppen klass och så får man en betygsättning. Min tik vann den klassen. Då fick hon tävla i bästa tikklass och blev även bästa tik.

Matilda ställde hanen Harrysson i veteranklass då han är över åtta år gammal. Även där blev det seger och i bästa hanklass blev han utsedd till bästa hane.

– De två hundarna jag ställde ut fick tävla mot varandra och då vann tiken. Hon blev bäst i rasen och ”best in show” och hanen blev bäst i motsatt kön och bästa veteran.

I bästa tikklassen blev dessutom Roja placerad fyra. Hon är bara två och ett halvt år gammal och har flera chanser att hamna ännu högre upp i resultatlistorna.

– Det var en riktigt bra dag! Riktig storslam kan man säga. Jag svävade som på moln efteråt. Det kändes nästan lite overkligt, säger Matilda.

Totalt var det 35 hundar som deltog i rasspecialen. Australien Shepherd är en vall- och vakthund från USA. Namnet har den fått då den användes för att valla australiensiska får.

– Jag har haft rasen i 13 år. Jag ville ha en sportig hund som är lättlärd, intelligent och aktiv då jag även håller på med bruks och agility.

– Jag tycker att hundar ska hålla sig inom standardramen. Den ska se ut som den ska och kunna göra det den ska och det tycker jag att mina hundar kan.


Bella - Best in show! Foto: Erika Wahlsten


På en utställning visar man upp hunden genom att springa med hunden som går i trav. Rörelserna visas upp då en hund som rör sig snyggt är byggd på ett bra sätt.

Sedan ställs hunden upp så att domarna kan titta på hunden och känna igenom den. Efter det görs en samlad bedömning.

Vad tittar domarna på?

– De tittar på hur de är i temperamentet. Kollar hur de är byggda, tänderna, öronen och så vidare. Det är mycket exteriört. Anledningen till utställningarna är att hunden ska följa en rasstandard.

Framåt ska Matilda på fler utställningar och agilitytävlingar med sin hund. Men titlarna på rasspecialen i Borås kommer hon bära med sig under hela året.

– Det har inte varit någon rasspecial på två år på grund av pandemin. Annars arrangeras den en gång om året och den som vinner är den vackraste ”Aausien” i ett år framåt.

– Just för rasklubben kommer de att vara de snyggaste Australien shepherdarna i ett helt år framöver och det känns ju skitkul, säger Matilda.

Hon har bara kört Bella i agility i ett år. På grund av pandemin har hon precis kommit ut på tävlingsbanorna. Därför tävlar hon fortfarande i första klassen.


Bella tittar på när Matilda Gunnarsson springer med Harrysson som travar grannt. Foto: Erika Wahlsten