NYHETER 2023-12-07 KL. 11:38

Man misstänkt för mordbrand

Av Carina Nilsson

En man sitter anhållen misstänkt för mordbrand efter att en villa brann ner till grunden strax utanför Strömsnäsbruk. Räddningstjänsten bedömde spridningsrisken på platsen som extremt stor.

Man misstänkt för mordbrand
En villa utanför Strömsnäsbruk brann ner till grunden i tisdags. En man är nu anhållen misstänkt för mordbrand. Foto: Genrebild Bildbyrån

Tisdagen den 5 december fick räddningstjänsten larm om en villabrand strax utanför Strömsnäsbruk.

– Deltidsstyrkan från Strömsnäs var på plats inom fem-tio minuter från det vi fick larmet. Redan då var villan övertänd och gick inte att rädda, utan vi tog beslutet om att låta den brinna ner, säger insatsledare Niklas Henningsson på räddningstjänsten i Markaryds kommun.

Eftersom räddningstjänsten bedömde spridningsrisken till flera andra byggnader som extremt stor fick styrkorna från Strömsnäs och Markaryd koncentrera sig på att kyla ner en ladugård och en villa som låg närmast villan som brann.

– Det fanns två ladugårdar och tre villor som alla låg nära huset som brann, vilket gjorde att vi bedömde spridningsrisken som extremt stor. Det började ryka ur väggen på en av byggnaderna som låg allra närmast men vi lyckades förhindra att branden spred sig vidare, säger Niklas Henningsson.

Räddningstjänsten hade fått uppgifter om att ingen person fanns i den villa som brann och det ska inte heller ha funnits några djur i någon av ladugårdarna intill.

Redan på eftermiddagen samma dag greps en man av polisen, misstänkt för att ha anlagt branden. Mannen anhölls senare på sannolika skäl vilket är den starkaste misstankegraden.

– Mannen har en koppling till fastigheten och han greps på platsen. Men närmare än så kan jag inte gå in på ärendet, säger kammaråklagare Pernilla Granqvist vid Åklagarkammaren i Växjö.

Polisen kommer att göra en teknisk undersökning av brandplatsen och senast på fredag den 8 december ska åklagaren fatta beslut om mannen ska begäras häktad.