Klik venligst
NYHETER 2023-11-14 KL. 10:47

Man åtalas för att ha yxhotat tre kvinnor

Av Rickard Gustafsson

Släktingar till en avliden kvinna ska enligt åklagaren ha blivit yxhotade i samband med uppdelning av ett dödsbo. Den misstänkte mannen, tidigare sambo till den avlidna kvinnan, nekar till brott och säger att han bara skulle hämta sina personliga ägodelar.

Man åtalas för att ha yxhotat tre kvinnor
En man i 55-60-årsåldern har åtalats för olaga hot i Halmstads tingsrätt. Foto: Polisens förundersökning/Rickard Gustafsson

En man i 55-60-årsåldern har åtalats vid Halmstad tingsrätt misstänkt för olaga hot efter en händelse som utspelade sig i en bostad i Laholms kommun under påskhelgen tidigare i år.

De tre kvinnliga släktingarna befann sig i bostaden för att ta hand om dödsboet när den avlidna kvinnans tidigare sambo dök upp för att hämta sina personliga tillhörigheter.

Versionerna om vad som hänt går isär, men parterna har i polisförhör varit rörande överens om att de inte är överförtjusta i varandra och att stämningen på platsen stundtals varit hetsig.

Enligt kvinnorna ska mannen under en högljudd ordväxling ha lyft en yxa mot dem vilket fick till följd att de kände allvarlig rädsla för sin säkerhet.

Kvinnorna larmade 112 och tre polispatruller anlände till platsen. Mannen greps och yxan beslagtogs.

Initialt var mannen misstänkt för grovt olaga hot, men rubriceringen har mildrats under den fortsatta utredningen till olaga hot av normalgraden.

Mannen har i polisförhör nekat till brott och menar att han är en ”fredens man” som inte haft någon som helst avsikt att skada någon.

Att han skulle ha lyft yxan mot kvinnorna stämmer inte, utan anledningen till att han plockade upp yxan var för att han skulle placera den i en låda med andra verktyg han skulle ta med sig. När det skedde var dessutom stämningen i bostaden inte alls hetsig, säger han i förhör.