Klik venligst
NYHETER 2022-09-05 KL. 08:03

Man åtalas för att ha misshandlat sin granne

Av Rickard Gustafsson

En 29-årig man åtalas för att ha misshandlat sin granne med knytnävsslag mot huvud och överkropp. Upprinnelsen till misshandeln skedde när grannen skulle avvärja ett bråk mellan gärningsmannen och hans sambo. 29-åringen erkänner att han slagit grannen men att han gjorde det för att skydda sig själv och sin egendom.

Man åtalas för att ha misshandlat sin granne
En 29-årig man från ett mindre samhälle i Laholms kommun har åtalats vid Halmstads tingsrätt misstänkt för misshandel och skadegörelse. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Det var under en sommarkväll i juni 2021 som den misstänkta misshandeln utspelade sig i ett mindre samhälle i Laholms kommun. Åklagaren har i stämningsansökan till Halmstads tingsrätt beskrivit händelsen som att 29-åringen knuffat på sin granne och sedan slagit honom till marken vid åtminstone två tillfällen och dessutom förstört hans mobiltelefon.
När polisen kom till platsen var grannen svullen i ansiktet och klagade på smärtor i huvudet och uppvisade sår på händer och knän.

Enligt grannen befann han sig i utanför sitt växthus när han hörde hur den misstänkte 29-åringen och hans sambo började bråka och skrika på varandra. I polisförhör berättar han att det inte var första gången han noterat tjafs och bråk mellan paret, men att han tidigare inte velat lägga sig i.
Just den här gången valde han att fråga kvinnan om hon var okej och säger sig ha fått till svar att hon var rädd och bad om hjälp för att hon var rädd att hennes man skulle döda henne.

Diskussion uppstod mellan 29-åringen och grannen och ungefär där går parternas version av händelseförloppet i sär.

Grannen hävdar att han blev angripen med knytnävsslag som sänkte honom till marken och att slagen fortsatte när han låg ned. Därefter drog sig 29-åringen tillbaka men återkom strax därpå efter att grannen knäat sönder backspegeln på parets ena bil.
Grannen uppger att 29-åringen kom springande och sänkte honom om ytterligare en gång till marken och delade ut flera slag mot ansiktet och sedan krossade hans mobiltelefon.

29-åringen i sin tur medger att han utdelat knytnävsslag i självförsvar då grannen kom emot honom och var ”förbannad”. Han säger i förhör att grannen upplevdes som påverkad och var på väg att antingen tackla eller svinga slag mot honom.

29-åringen, som gjort en motanmälan mot grannen för skadegörelse på parets bil, säger att han var tvungen att skydda sin egendom och att agerandet skedde i nödvärn då mannen var utrustad med en teleskopbatong. 29-åringen menar dock att han inte slog grannen utan att det blev brottning och att han sedan höll honom stilla och att polisen strax därefter kom till platsen.

Grannen nekar dock till att ha använt batong och polisen har inte heller anträffat den på platsen.

Till rättegången i september har åklagaren kallat ett vittne. Vittnet som bor på samma gata beskriver att hon ser hur grannen samtalar med kvinnan när 29-åringen helt plötsligt angriper grannen med två knytnävsslag som därefter faller till marken. En stund senare sker samma sak igen.
Vittnet har inte sett att grannen hade någon batong i handen.