Klik venligst
NYHETER 2024-06-23 KL. 07:02

Många val på sommarkul i naturskönt område

Av Johan W Jönsson

Redan under den första veckan lockade det nya konceptet Sommarkul 60 barn. Paddling, fiske, fotboll, frisbeegolf och inte minst vattenkrig med ungdomsbrandkåren stod på schemat. Plus mycket annat.
– Vi får utvärdera det här efter sommaren men det känns redan rätt. Fler får möjlighet att komma hit än vid lägerna. Det är gratis och det är för alla, säger fritidsledaren Patrik Ekström.

Många val på sommarkul i naturskönt område
Vattenkrig på Sommarkul i Hjörnered. Foto: Johan W Jönsson

Sommarkul i Hjörnered riktar sig mot barn och ungdomar i åldrarna 12-19 år. Även yngre barn får delta i vårdnadshavares sällskap. Det går gratis bussar, som bankens sponsrar, till området.

När LT gjorde ett nedslag på scoutplatsen var det full fart i sommarsolen. Det paddlades kanot och fiskades, spelades kubb, testades golf, kastades boll och åts grillad korv.

– Vi har våra bassaker och erbjuder olika möjligheter. Sedan kommer olika föreningar och visar upp sina verksamheter. Ungdomsbrandkåren är här varje dag och är ett dragplåster, ler Ekström.

Under vecka 26 kommer Marie Silwer med sin häst till Hjörnered. Hästen är väldresserad och kommer visa upp olika saker ihop med sin ägare. Det tror Patrik kommer bli en höjdare.

Fritidsledaren Patrik Ekström njöt av en korv. Foto: Johsan W Jönsson

Karolina Torstensson, Leon Reutersahiti, Elias Svensson och Leon Lövenbo var några av de som aktiverade sig på Sommarkul.

– Vi har fiskat och paddlat kanot. Nu ska vi äta grillad korv. Sedan ska vi spela fotboll. Efter det fiska igen och kanske paddla mer, säger Leon, Elias och Leon.

Fick ni någon fisk?

– Jag fick faktiskt en. Jag tror att det var en abborre. Den var nog normalstor. Men jag släppte i den igen, säger Karolina.

Kompisarna Leon Reutersahiti, Leon Lövenbo och Elias Svensson aktiverade sig på Sommarkul. Foto: Johan W Jönsson

Dan Davidsson var på plats med sina barn Arvid, Ester och Astrid. Arvid fann en ny vän i Axel Wall som han kastade prick med medan Ester och Astrid spelade kubb med pappa.

Hugo Hallengård från Ungdomsbrandkåren var populär med sin bil och sina slangar. Innan han satte igång vattnet förklarade han ”spelreglerna”. Många ville vara med och springa i strålarna.

"Sommarkul i Hjörnered" anordnas av Laholms kommun/Ung i Laholm i samarbete med föreningen Härliga Hjörnered, Laholms ungdomsbrandkår och Laholms sparbank.

Karolina Torstensson testar golf. Hon fick även en abborre på kroken. Foto: Johan W Jönsson

Fakta schema Sommarkul i Hjörnered

Tisdag–torsdag, vecka 25–27

Följande program anordnar Ung i Laholm alla dagar.

10.00–16.00: Golf – prova din sving (personal kan visa dig 10.00–11.00)

10.00–16.00: Frisbeegolf

10.00–16.00: Fotbol1

10.00–16.00: Tipspromenader

10.00–15.30: Ordjakt

10.00–16.00: Boule

10.00-15.00: Kanot, testa/lär dig paddla

10.00–15.00: Fiske (Fiskeklubb på plats någon av dagarna. Du kan också testa själv – vi har viss utrustning du kan låna.)

10.30–14.30: Testa matlagning på stormkök

11.00–13.00: Matlagning/grillning

15.00–15.45: Quiz

Övrigt: Bygg saker under dagen, till exempel visas hur man kan göra vindskydd med hjälp av en kanot. Alla aktiviteter är nära varandra utom fiske och kanot – finns ej bemanning till alla aktiviteter samtidigt, så var inte rädd att testa dessa själva eller fråga om hjälp.

Utöver detta finns olika föreningar och ungdomsbrandkåren på plats vid olika tillfällen. Fullständigt schema finns på Laholms kommuns hemsida.

Dan Davidsson spelade kubb med döttrarna Ester och Astrid. Foto: Johan W Jönsson

Hugo Hallengård från ungdomsbrandkåren förklarar reglerna inför vattenkriget. Leon Reutersahiti är taggad. Foto: Johan W Jönsson

Arvid Davidsson och Axel Wall kastade prick. Foto: Johan W Jönsson

Hugo Hallengård är redo att blåsa till slangskifte i vattenkriget. Foto: Johan W Jönsson

Sommarkul i Hjörnered. Foto: Johan W Jönsson