Klik venligst
NYHETER 2024-04-12 KL. 09:30

Lokalt byggföretag vann upphandling till sist

Av Carina Nilsson

Upphandlingen av den nya förskolan i Inre Hansens backar är nu klar. Företaget Lagan Byggnads AB, som har sitt säte i Lagan, har fått kontrakt på 60-miljonersprojektet.
För kommunens del har kostnaden sjunkit med några miljoner.

Lokalt byggföretag vann upphandling till sist
Fasadritning av den nya förskolan som ska byggas och förhoppningsvis stå klar 2025. Bild:

Markaryds kommun ska bygga en helt ny förskola med åtta avdelningar på Klaras väg i området Inre Hansens backar. Förskolan ska ha plats för 90 barn och får en stor tomt på över 12 000 kvadratmeter.

– Det blir en ny helt ny förskola med åtta avdelningar där byggnaden blir nästan 2000 kvadratmeter stor. Tanken är att det ska bli lättare att driva en större förskola än flera små avdelningar som är utspridda, säger Asim Serdarevic som är teknisk förvaltningschef på Markaryds kommun.

Upphandlingen har överklagats tre gånger. Den senaste gången överklagade Lagan Byggnads AB som bland annat invände mot att den tidigare vinnaren av upphandlingen, Scandinavian Building Constructions AB, saknade kollektivavtal.

Asim Serdarevic är teknisk chef på Markaryds kommun. Han hoppas att byggnationen kan komma igång snart. Foto: Arkiv

– Det har aldrig hänt tidigare att ett vinnande anbud har kommit från ett företag som inte har kollektivavtal. Vi har inte heller rätt att kräva att de ska ha det. Men i kommande upphandlingar ska vi ta fram riktlinjer för det här och vara mer noggranna med hur vi formulerar oss, säger Asim Serdarevic och fortsätter:

– Samtidigt vill vi inte ställa hur höga krav som helst på olika former av certifiering till exempel, då blir det kanske bara större företag som kan lämna anbud.

Kommunen fick in ett tiotal anbud vilket är mer än dubbelt så många som kom in när man byggde en ny förskola i Strömsnäs.

– Det märks att det är tuffare tider ekonomiskt. Företagen slåss om anbuden på ett annat sätt. Eftersom de har vässat sina anbud lite så kommer projektet att bli några miljoner billigare för kommunens del, säger Asim Serdarevic.

Han ser nu fram emot att Lagan Byggnads AB kommer i gång med arbetet.

– Vi har goda erfarenheter av dem sedan tidigare och de är redan på plats i Markaryd där de bygger åt Nibe just nu. Bygglovsprocessen ska ha sin gång och vi har planerat ett startmöte den 18 april, säger Asim Serdarevic.

Om allt går enligt plan ska förskolan vara klar i slutet av september 2025.