Klik venligst
NYHETER 2022-09-08 KL. 12:19

Lokala elbolaget river inte upp bundna avtal

Av Johan W Jönsson

Södra Hallands Kraft kommer med lugnande besked till sina kunder. Åtminstone till de som har fasta avtal. Elbolaget med bas i Vallberga kommer inte försöka riva upp de de bundna elavtalen. ”Utgångspunkten är att vi inte kommer att riva upp några avtal”, säger VD:n Tobias Nilsson.

Lokala elbolaget river inte upp bundna avtal
Tobias Nilsson, VD på SHK, kommer med lugnande besked till de kunder som har bundna elavtal. Södra Hallands Kraft kommer inte att försöka riva dem. Foto: arkivbild

Det har dykt upp uppgifter kring att vissa elbolag vill säga upp fleråriga elavtal med privatkunder med hänvisning till klausulen force majeure. SHK är inte ett av dem.

– Det vi ingått är bundet framåt i tiden. Det är säkrat och det finns ingen risk varken för oss eller för kunden, säger Tobias Nilsson och fortsätter:

– Sedan sker det extremt mycket på energimarknaden idag med pristak, regleringar och annat. Så det är om det ändras något fundamentalt i så fall.

SHK-VD:n säger att de flesta elbolagen inte vill riva upp några fasta avtal och det gäller även Södra Hallands Kraft. Det har företaget också gått ut med i sina kanaler under torsdagen.

– Våra kunder kan känna sig trygga i fastprisavtal, säger Tobias säkert.

Har ni fått mycket reaktioner?

– Ja, sedan det här spred sig så har vi fått mycket reaktioner. Vår kundtjänst blev ännu mer belastad när även detta dök upp, så klart.

– Folk är oroliga. Man vill ju inte ha det på sig också. De som bundit till ett bra pris blir jätteoroliga att hamna i samma elände som vi andra märker av.

SHK:s kundtjänst är hårt belastad med frågor kring timpris och solceller, till exempel. Tobias Nilsson menar att man ska vara lite försiktig med att gå efter timpris.

– Man måste styra om sin förbrukning väldigt mycket. Annars kan det till och med bli dyrare. De sista veckorna har det inte ens varit billigt på nätterna.

Kan man säga något om framtiden överhuvudtaget?


– Det är energikris i hela Europa och det spiller över på oss här i elprisområde fyra i Sverige. Jag vågar inte uttala mig om framtiden egentligen, säger Nilsson.

Han konstaterar att prisnivån kommer att vara fortsatt hög. EU:s energiministrar ska samlas för ett möte inom kort och Nilsson hoppas att de kommer överens om något.

– Det kan inte fortsätta så här. Det blir samhällspåverkan utan dess like. Både för privata hushåll och för företag. Jag hoppas att de kommer överens om något som sänker priserna.

Hur påverkar elkrisen er som företag?


– Vi påverkas som vilket annat företag som helst då vi också köper energi och insatsvaror. Betalar sedan inte kunderna räkningarna ökar ju våra kundförluster.

– Vi har inte riktigt hamnat i det scenariot än. Men skulle vi få en vinter med de här priserna är risken stor att det kommer att påverka oss stort ekonomiskt.

Hur tänker ni om en kund hör av sig och inte kan betala sin räkning?


– Vi hade den diskussionen redan i fjol. Vi ser inte att vi hjälper en kund genom att ge anstånd. Då skjuter du bara skulden, som blir ännu större, framför dig. Vi är väldigt restriktiva med anstånd.

Tobias Nilsson hoppas och tror dock att det inte ska behöva gå så långt. Han menar att det måste ske något på marknaden eller från politiskt håll.

– Annars kommer det att bli bekymmer för oss alla. Jag förutsätter att det löser sig. Alternativet är inte acceptabelt, säger han och fortsätter:

– Min tro och förhoppning är att det kommer att hända något positivt inom det närmaste, avslutar SHK-VD:n.


Södra Hallands Kraft kommer inte att försöka riva bundna elavtal med sina kunder. Foto: arkivbild