NYHETER 2022-11-09 KL. 06:02

Lokal fröjdinna ska åter uppmärksammas

Av Johan W Jönsson

Nu är det dags att nominera en eller flera ”dolda hjältinnor” till Fröjdstipendiet. Vem som uppmärksammas avslöjas som vanligt på Annadagen den 9 december. ”Vi hoppas att vi ska få in ett gäng nomineringar. Det är många som gör ett fint jobb i det tysta”, säger instiftaren av stipendiet – Eva Jagrell.

Lokal fröjdinna ska åter uppmärksammas
Assistenterna kring Ulrika och Petra Bengtsson fick motta Fröjdstipendiet i fjol. Margareta Bengtsson nominerade och Eva Jagrell delade ut. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Stipendiet ska gå till ”dolda hjältinnor i Laholms kommun, som spridit fred, frid samt fröjd och ljus till sina medmänniskor och som kan vara inspirerande förebilder för andra” (alla kriterier behöver inte uppfyllas).

– Om man vet någon som det stämmer in på så kan man skicka in namn och telefonnummer på kandidaten eller kandidaterna samt en motivering på max en A4-sida, säger Eva.

Nomineringen ska undertecknas med namn och telefonnummer. Det är inte meningen att man ska nominera sig själv, förklarar Eva.

– Sedan vill vi gärna kunna bjuda in den som nominerat till vår lilla prisceremoni. Vi tycker att det kan vara trevligt, säger Eva som utgör juryn tillsammans med maken Bengt Forssberg.

Stipendiet är på 2 000 kronor. Stipendiaten får 1 000 kronor och 1 000 kronor ska gå till välgörande ändamål. Stipendiaten bestämmer var pengarna ska gå.

– Precis som tidigare ingår även ett diplom och Fröjdboken (Den fantastiska historien om duvungen Fröjd) i priset, säger Eva.


För prissumman var fjolårets "Fröjdinnor" och åt på Restaurang Annabelle i våras. Foto: privat


Förra året gick Fröjdstipendiet till de åtta assistenterna kring Petra och Ulrika Bengtsson. Eftersom att de var så många sköts det till en liten extrasumma.

– Assistenterna tog med sig Petra och Ulrika på pizzarestaurang i Laholm där de njöt av god mat och dryck tillsammans, säger Eva.

Det går att nominera personer till Fröjdstipendiet mellan den 14 och 28 november. Motiveringen mejlas till rosenverandan@gmail.com.

– Detta är mitt sätt att sprida lite ljus i det mörker som omger oss i världen nu. Jag vill rikta ett tack till Laholms kommun som åter låter ljuset lysa på oss, säger Eva Jagrell och fortsätter:

– Jag tycker att det är bra att man kan ändra sig. En kommun som lyssnar på sina invånare, polisen och köpmännen är en demokratisk kommun, avslutar hon.


Eva Jagrell och Bengt Forssberg utgör juryn för Fröjdstipendiet som i år delas ut för tredje gången. Foto: Johan W Jönsson/arkiv


Läs mer:

Systrarna Bengtssons assistenter får Fröjdstipendiet