Klik venligst
NYHETER 2023-02-02 KL. 14:26

Lodjur påkört utanför Knäred

Av Rickard Gustafsson

Viltolyckor i trafiken tillhör vardagen. Men en viltolycka av det ovanligare slaget skedde i Knäredstrakten när en lastbil kolliderade med ett lodjur.

Lodjur påkört utanför Knäred
En lätt lastbil kolliderade med ett lodjur på länsväg 567 mellan Knäred och Mästocka. Foto: Arkivbild

För de allra flesta är synen av ett lodjur extremt ovanlig, åtminstone utanför djurparksmiljö. I söndags morse den 29 januari fick dock en lastbilsförare, på vägen mellan Knäred och Mästocka, närkontakt med ett av de skygga rovdjuren – dessvärre lite för nära.
– Det sprang upp på vägen och olyckan gick inte att undvika, berättar Christer Andersson vid Laholmspolisen och berättar att krocken förorsakade skador i fronten på lastbilen.

Lodjuret klarade kollisionen med livhanken i behåll och sågs springa från platsen. Lastbilschauffören, hemmahörande i Knäred, spelade efter regelboken och gjorde precis som man ska göra när lodjur skadas eller dödas – kontaktar polisen.
– Eftersöksjägare letade efter lodjuret men kunde inte finna det, säger Christer Andersson.

Som trafikant kan det vara bra att veta att det är straffbart att inte anmäla en viltolycka. Skyldigheten gäller följande djur: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Att strunta i att polisanmäla klassas som smitningsolycka och kan ge böter.

Fakta: Så här gör du om du kör på ett djur
Vid polisanmälan ska du uppge följande:
• Dina person- och fordonsuppgifter.
• Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken. Om möjligt ange GPS-position.
• Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.
Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret. Ett bra sätt att veta var man befinner sig är att läsa av koordinaterna i 112-appensom finns för nedladdning till Iphone och Android.
Källa: Polisen