Av Johan W Jönsson
Både i polishuset och i stadshuset i Laholm blev det glada miner då SSPF-samordnaren Linnéa Karlsson började i kommunen den 1 augusti. Tjänsten har varit efterlängtad för att ta det brottsförebyggande arbetet till nästa nivå. Arbetet går ut på att få en samlad bild av barn och unga i riskzon för att snabbt mobilisera insatser.
– Barnen är vår framtid och vi måste se till att de får villkor till en trygg uppväxt, säger Linnéa.
SSPF är ett brottsförebyggande arbete på universell, selektiv eller individuell nivå, med ungdomsproblematik som kriminalitet och drogmissbruk.
– Jag är spindeln i nätet i det här arbetet. Men framförallt är vi en samverkansgrupp med representanter från skola, socialtjänst, polis och fritid som gör det ihop, säger Linnea.
Syftet med SSPF är att förhindra och att förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet, rekryteras till kriminella gäng och/eller inleder missbruk.
I Laholms kommun riktar sig arbetet mot åldern 10-18 år. Målet är att ungdomarna ska ha en fungerande skolgång och ett liv fritt från kriminalitet och droger.
– Man har sett att en tidig förebyggande insats har god effekt. Jag ska samordna de olika funktionerna när det gäller barn i riskzon att hamna i kriminalitet och/eller drogmissbruk.
Arbetet har under de två första veckorna främst varit strategiskt för att kartlägga kommunen och skapa relationer för att kunna samverka, även med förenings- och näringslivet.
– Jag har skapat relationer snabbt för att kunna komma igång på det operativa planet där vi vill ut i skolor och presentera vårt arbete och börja jobba ”på riktigt”, säger Linnea.
När du såg om den här tjänsten, kände du att det var dig de sökte då?
– Det kändes som världens möjlighet! Jag har erfarenhet och detta är mina hjärtefrågor. Jag brinner för barn och ungas rättigheter till trygga uppväxtvillkor, i hemmet, på skolan och fritiden.
– Sedan är jag som sagt inte ensam i det här arbetet. Min erfarenhet kompletteras av andra representanters kompetenser inom SSPF, säger Linnéa.
Linnéa Karlsson har blivit rekryterad till den nya tjänsten som SSPF-samordnare i Laholms kommun. Hon ser fram emot att komma ut i verksamheten och börja jobba "på riktigt". Foto: Johan W Jönsson
Linnéa kommer ”hem” nu när hon börjar jobba i Laholms kommun. Hon bor i Halmstad men är uppväxt i Veinge och gick på Osbecksgymnasiet innan högskolestudier i Helsingborg tog vid.
Tidigare har hon arbetat som utredare på på socialtjänsten i Helsingborg, som skolkurator i Falkenberg samt med hemlösa och missbrukare i London.
– Det handlade om uppsökande verksamhet nattetid. Vi utgick från tips om var det kunde finnas personer som skulle kunna behöva hjälp och därefter utredde vi behovet för individerna.
I Linnéas nya tjänst ingår också titeln ANDTS-samordnare. Även i det arbetet jobbas det förebyggande och hon ser stora möjligheter att samordna de två rollerna.
Hon berättar att hon blivit väl emottagen på Laholms kommun. Det har funnits en längtan efter SSPF då det förebyggande arbetet är så viktigt. Även kommunpolis Kristian Nilsson är nöjd.
– Linnéa är en nyckelperson i det här nya sättet att arbeta. Vi är ett gäng som kommer jobba tätt ihop med henne. När jag berättade att hon var på plats var det ett halleluja-moment på stationen.
– Det här harmonierar med laholmarna tyckt vid trygghetsmätningar. Arbetet med ungdomar ska prioriteras och då är SSPF verkligen pricken över i. Ju tidigare insatser, ju bättre, fortsätter han.
Nilsson menar att det är en billig investering som kan generera vinster på lång sikt. En individ som hamnar i kriminalitet kostar samhället många miljoner över tid, både lokalt och nationellt.
– SSPF-arbete är i linje med kommunens uppsatta mål. Förvaltningarna samverkar så att vi tillsammans kan uppnå bästa resultat i det här jobbet, avslutar Linnea.
Fotnot: SSPF står för skola, socialtjänst, polis och fritid. ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotinprodukter samt spel om pengar.