Klik venligst
NYHETER 2023-10-26 KL. 16:59

LBC odlade gigantisk morot i egen jord

Av Johan W Jönsson

LBC Ängstorp odlar sallad och morötter i en odlingslåda utanför kontoret på Nyby industriområde. När det var dags att skörda morötterna fick de anställda sig en chock. De var stora och störst var en bjässe på 2,2 kilo.
– Vi har ju sett att morötterna skulle bli stora men så här stora hade vi kanske inte trott, skrattar Bea Stefansson på företaget.

LBC odlade gigantisk morot i egen jord
Bea Stefansson och Paul Wennström på LBC Ängstorp med den enorma moroten som företaget odlat fram i sin odlingslåda utanför kontoret. Det krävdes rejäla doningar för att skörda moroten. Foto: Johan W Jönsson

Odlingslådan står längs Industrigatan och grönsakerna är för ”husbruk”. Men lådan är också bra reklam för den jord LBC Ängstorp säljer. Och nog är den bra alltid.

Företagets anställda hade sallad till måltiderna i våras och somras. Nu efter morotskörden kan det bli flera omgångar saftig morotskaka till kaffet.

– Jag trodde inte mina ögon när vi drog upp den största. Jag har aldrig sett en större morot. Vi googlade lite på det och det kan vara en av de större i Sverige, säger Bea.

Höstmorötter kan bli stora men knappast så stora som LBC:s. Med blast väger moroten 2, 220 kilogram. Omkretsen är 40 centimeter och längden 30,5 centimeter.

Moroten var så stor och tung att den fick skördas med hjälp av maskinkraft. Skämt åsido... Men den vägde faktiskt 2,2 kilo, var 30 centimeter lång och mätte hela 40 centimeter i omkrets. Foto: Johan W Jönsson

Transportledaren och säljaren Paul Wennström berättar att jorden som morötterna är odlade i är frilandsjord. Det är en typ av odlingsjord som LBC säljer mycket av på våren.

– Den är för friland, för att odla i. Så den är framförallt till privatpersoner. Vi har kampanj på enkubikssäckar flera veckor varje år, säger Wennström.

Man kan även komma och hämta frilandssjord med släp. Jorden väger inte mycket mer än ett ton per kubik då det är så mycket torv och en hel del kompost i.

– Salladen hade vi till frukost varje dag i våras och somras. Morötterna har vi låtit vara och alla som har kommit in här nu har sagt: ”den är ju hur stor som helst”, säger Paul.

Varför har moroten blivit så stor?

– Vädret har klart varit helt perfekt. Sedan är den odlad i jättefin jord som är rotogräsfri. Den är också så porös så att morötterna har kunnat växa.

Den lilla moroten på bilden är en morot i normal storlek. I jämförelse med jättarna ser den dock inte ut att vara mycket för världen. Foto: Johan W Jönsson

Vad ska ni göra med moroten?

– Äta upp den. Det får väl bli morotssoppa till hela gänget och morotskaka till efterrätt, skrattar Bea Stefansson.

LBC Ängstorps morot är stor med svenska mått mätt. Internationellt står den sig dock slätt. Världens längsta morot, enligt Guinness Rekordbok, mätte 6,2 meter.

Den odlades av engelsmannen Joe Atherton år 2016. Amerikanen Christopher Qualley innehar rekordet för världens tyngsta morot. Den vägde in på 10,7 kilo.

Moroten lär räcka till ett gäng morotskakor för personalen på LBC Ängstorp. Foto: Johan W Jönsson