Klik venligst
NYHETER 2024-03-06 KL. 10:42

Länsstyrelsen tvingar hundägare på kurs

Av Rickard Gustafsson

En hundägare tvingas att gå på kurs för att lära sig att ta hand om sina djur. Fyra veckor har sydhallänningen på sig att visa upp ett anmälningskvitto annars kan Länsstyrelsen komma att besluta om vite eller i värsta fall djurförbud.

Länsstyrelsen tvingar hundägare på kurs
Länstyrelsen har beslutat att förelägga en hundägare i södra Halland att gå på hundkurs. Myndigheten anser att mannen saknar tillräcklig kompetens och kunskap för att ha hund. Foto: Adobe Stock/Genrebild

Länsstyrelsen har under 15 års tid, till och från, kontrollerat hur en mani 60-65-årsåldern i ett mindre samhälle i Laholms kommun sköter sina hundar.

Bara senaste året har djurskyddshandläggare varit på besök tre gånger. Vid samtliga tillfällen har det upptäckts brister i djurhållningen.

Hundarna har bland annat inte fått tillräcklig motion, mental stimulans eller sociala kontakter med människor. Vid ett av besöken konstaterades också att en hund var i behov av veterinärvård.

Enligt Länsstyrelsen var flertalet hundar skygga och osäkra medan några andra skällde kraftfullt och till synes ihållande och okontrollerat.

Myndigheten har i ett föreläggande om sex punkter, relaterade till ovanstående brister, även beslutat att tvinga hundägaren att gå på kurs för att skaffa sig kompetens om hur man helt enkelt tar hand om hundar.

Inom tre veckor måste anmälan vara gjord och inom fyra veckor ska sydhallänningen uppvisa kvitto på att han bokat tid på hundkursen.

Länsstyrelsen kan, om föreläggandet inte följs, komma att utdöma vite, besluta att hundarna omhändertas eller pröva frågan om djurförbud.