-
NYHETER 2022-11-03 KL. 11:15

Lämnade hundar ensamma – en fick avlivas

Av Rickard Gustafsson

En 22-årig kvinna i Laholms kommun har fått djurförbud efter att länsstyrelsens veterinärer upptäckt att två hundar lämnats ensamma i minst fem dagar utan mat och vatten. Hundarna som trampade runt i avföring och urin beskrivs som vanskötta och en av hundarna var så illa däran att den fick avlivas.

Lämnade hundar ensamma – en fick avlivas
Efter att hundarna som omhändertogs undersökts av veterinär fattades beslutet att en av dem måste avlivas. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: AdobeStock

I juli i år fick länsstyrelsen en anmälan från en privatperson som tipsade om att hundar lämnats ensamma i en lägenhet i ett mindre samhälle i Laholms kommun. Grannen berättade att hundägaren inte varit hemma på minst fem dagar.

Länsstyrelsens veterinärer ryckte ut och möttes av två svårt hungriga hundar, en tik och en hane, som var nedsmutsade, vanskötta och som uppvisade sjukdomssymptom.

I lägenheten fanns det varken vatten eller foder till djuren och veterinärerna räknade till minst 17 högar av färsk och gammal avföring och flertal pölar av intorkad urin.

Efter veterinärundersökning konstaterades att hundarna lidit och i fallet med tiken var lidandet så stort att den fick avlivas.

Länsstyrelsen anser att kvinnan allvarligt försummat vården och tillsynen av hundarna och att hon saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen. Därför har beslut fattats att ge kvinnan djurförbud – utan tidsbegränsning.

Kvinnan har inte själv yttrat sig i ärendet.