NYHETER 2022-10-28 KL. 10:26

Laholmspolisen: ”Vi ser allvarligt på det här”

Av Rickard Gustafsson

Laholmspolisen och Laholms kommun tar uppgifterna om det som sker i området runt Örtvägen på största allvar. Polisen berättar att platsen tidigare figurerat i brottsutredningar, men inte i den omfattning som de boende nu beskriver. Nu ska polisen utöka sin närvaro i bostadsområdet och runt den aktuella vändplatsen.

Laholmspolisen: ”Vi ser allvarligt på det här”
Vändplatsen och parkeringen vid Örtvägen i Laholm är från och med nu under lupp hos Laholmspolisen. Foto: Rickard Gustafsson

Laholmspolisens förundersökningsledare Sandra Clarén bekräftar att vändplatsen och parkeringen på Örtvägen har förekommit i polisens utredningar. Dock inte på senare tid.
Den nya informationen som framkommit om mötesplatsen betraktas som högintressant.
– Så illa som de här grannarna berättar om har vi inte uppfattat att det varit tidigare. Vi tar med oss den här informationen och ser allvarligt på det här, säger Sandra Clarén.

Kommunpolisen Kristian Nilsson och Mikael Ericsson, yttre befäl, arbetar mer på fältet och har inte fått några indikationer på den kriminella trafik som de boende i området vittnar om. Det betyder inte att de avfärdar uppgifterna.
– Vi kan inte dementera deras känsla och uppfattning, men inte heller belägga den. Utifrån det som berättas och beskrivs är det något fuffens som pågår som helt klart faller utanför normen. Vi måste titta närmare på vad som försiggår där och se om vi kan göra samma iakttagelser som de boende, säger Kristian Nilsson.

Polisens resurser medger självfallet inte dygnet-runt-bevakning av platsen och de talar i stället om att Laholmspolisen behöver kroka arm med de boende i området för att få bukt med situationen.
– Om man ser olagligheter eller något man tror är olagligt är det jätteviktigt att de levererar den informationen till oss. Ring 112 eller skicka ett tips på polisen.se, säger Kristian Nilsson och berättar att det går bra att vara anonym.
– Det här är inget vi vill ska förekomma och vi måste arbeta aktivt för att öka deras trygghet och få bort den eventuella problematiken. Vi är positiva till att de hör av sig, säger Mikael Ericsson.


Laholmspolisens yttre befäl Mikael Eriksson och kommunpolisen Kristian Nilsson tar uppgifterna om den kriminella mötesplatsen i slutet av Örtvägen på stort allvar. Foto: Rickard Gustafsson


Laholmspolisen är noga med att poängtera att Trädgårdsstaden statistiskt sett inte är mer kriminellt belastat än något annat bostadsområde i Laholm. Samtidigt kommer mer resurser att fördelas till området runt Örtvägen.
– Vi kommer att ha en ökad närvaro i området och extra tillsyn vid oregelbundna tider. Dina artiklar samt att vi åker in med målade bilar borde ha en effekt, säger Mikael Ericsson.

Karin Martini, säkerhetschef på Laholms kommun, berättar att det är svårt för att inte säga omöjligt att få till kameraövervakning på parkeringsplatsen och vändplatsen vid Örtvägen – åtminstone inte i nuläget.

Hon berättar att regelverket kräver att andra brottsförebyggande åtgärder redan gjorts. Exempelvis ta bort buskar, träd, plank och sätta upp belysning.

Dessutom behövs det skriftligt underlag i form av polisanmälningar och brottsstatistik som bevisar kriminell aktivitet.
– Har vi inget sådant underlag kommer vi få nej direkt av Integritetsskyddsmyndigheten. Men från kommunens sida är vi tacksamma att de boende i området uppmärksammar oss på situationen och vi vill gärna att de rapporterar alla iakttagelser till polisen, säger Karin Martini.

LÄS MER: ”Vändplatsen har blivit ett kriminellt nav”