NYHETER 2023-08-25 KL. 16:27

Laholms Tidning satsar på nygammal marknad

Av Redaktionen

Laholms Tidning ökar i ett slag sin pappersupplaga med drygt 40 % och tar samtidigt ett kliv in i grannkommunen Markaryd som nu återigen får en veckoutgiven gratistidning. Men marknaden är långt ifrån ny för tidningen som var på plats redan för mer än 80 år sedan.

Laholms Tidning satsar på nygammal marknad

LT drivs sedan våren 2019 som totalutdelad veckotidning med utgivning i Laholms kommun. Sedan snart två tillbaka ägs tidningen av det lokala mediehuset Made in Båstad AB som ger ut gratisdistribuerade tidningar i totalt tio kommuner i södra Halland, nordvästra Skåne och sydvästra Småland.

– Som litet lokalt mediehus är det fantastiskt att få förvalta en så anrik tidning som Laholms Tidning. Under de snart två åren som gått sedan vi förvärvade titeln från Bonnier News Local har vi haft en positiv utveckling och nu är det dags att ta nästa steg, säger Joakim S Ormsmarck, vd Made in Båstad AB.

Julia och Joakim S Ormsmarcks mediehus Made in Båstad går nu in med Laholms Tidning i Markaryd. Foto Johan Wastensson

Från 23 september kommer Laholms Tidning även att delas ut i grannkommunen Markaryd, en satsning som innebär att den totala upplagan ökar med drygt 40 % och landar på totalt 17 800 exemplar per vecka. Utdelningen kommer även framöver att skötas av Svensk Direktreklam.

– Vi har ett mycket bra samarbete med vårt lokal SDR-kontor och upplever en stor trygghet i närheten det innebär att arbeta lokalt med vår distribution, säger Joakim S Ormsmarck

Men trots att satsningen på en totalutdelad Laholms Tidning i Markaryd är en nyhet är inte marknaden ny för tidningen eller tidningen ny för Markarydsborna. Faktum är att det snarare handlar om en återkomst.

– Laholms Tidning har haft en relation med Markaryd de senaste nittio åren skulle man kunna säga. I mitten av 1900-talet hade LT en lokalredaktion i kommunen och även dedikerade sidor med såväl texter som annonser från Kronobergs sydligaste utpost, berättar Joakim S Ormsmarck

När Laholms Tidning nu går in i Kronoberg gör de det med ambitionen att ge Markarydsborna en ny lokal bevakning såväl i papperstidningen som via webben.

– Vi kommer att bevaka och rapportera om det lokala livet i kommunen på samma sätt som vi gör i övriga kommuner där vi bedriver nyhetsverksamhet. Vi tror på den gratisdistribuerade lokaltidningen och har hittat en affärsmodell som fungerar, avslutar Joakim S Ormsmarck

Just nu pågår rekryteringen för den nya redaktionella tjänst som satsningen innebär.