NYHETER 2023-11-29 KL. 06:02

Laholmhem årets hållbarhetsinspiratör

Av Johan W Jönsson

Laholmshem har prisats som ”årets hållbarhetsinspiratör” då de fått sina hyresgäster att ändra sitt betteende kring energianvändning. Det är så enkelt som att hänga sin tvätt istället för att torktumla den.

Laholmhem årets hållbarhetsinspiratör
Laholmshems driftingenjör Johanna Ivarsson och Väsbyhems Azarina Bäckström tog emot priset för årets hållbarhetsinspiratör på Vitecdagarna i Stockholm. Bild: Pressbild

Cirka 100 lägenheter var med i försöket och de sänkte i snitt sin elförbrukning med fem procent. Psykologer har intervjuat hyresgäster kring deras energianvändning.

Projektet handlar om att förändra beteendet kring energianvändning för att få ner förbrukningen. Projektet är finansierat av Vinnova med 492 000 kronor.

Laholmshem har uppmanat sina hyresgäster att hänga sin tvätt istället för att torktumla den. På så vis gick elförbrukningen ner med fem procent i snitt bland de deltagande lägenheterna.

Priset delades ut på Vitecdagarna i Stockholm. Även Väsbyhem prisades för sitt sätt att minska vattenförbrukningen genom kortare duschar. I snitt minskades förbrukningen med nio procent.