Klik venligst
NYHETER 2023-10-26 KL. 16:41

Laholmares knarkmål ratas av Högsta domstolen

Av Rickard Gustafsson

Den 20-årige laholmaren har gått hela vägen till Högsta domstolen för att bevisa sin oskuld i ett mål där han i två instanser fällts för ringa narkotikabrott. Laholmarens kamp för rättvisa är nu över då HD nekar prövningstillstånd.

Laholmares knarkmål ratas av Högsta domstolen
Högsta domstolen (HD) nekar prövningstillstånd i ett mål där en laholmare nekar till att ha gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott. Hovrättens domslut står därmed fast. Foto: Bildbyrån

I februari i år dömdes den 20-årige laholmaren till dagsböter för ringa narkotikabrott i Halmstads tingsrätt. Samma procedur upprepades i september i hovrätten i Göteborg, med enda skillnaden att domstolen sänkte dagsboten till 1 500 kronor.

Det verkar dock i första hand inte vara en pengafråga som driver den unge laholmaren att överklaga den förhållandevis milda påföljden.

Han anser nämligen att han är helt oskyldig. Trots att han ertappats av polis med kokain i kroppen och i förhör erkänt att han tagit drogen under en resa till Danmark.

Laholmarens version är att han inledningsvis erkände kokainbruket bara för att komma bort från polisen till sin väntande flickvän. Så fort han kunde återvände han till polisen och tog tillbaka erkännandet och förklarade att han inte visste hur han fått sig i drogen.

Efter att han fällts i tingsrätten, mot sitt nekande, började han fråga runt bland vänner och bekanta om de visste något om hur han hade fått i sig narkotikan.

Då trädde en kompis fram och vittnade i hovrätten.

Kompisen sade sig minnas att en kille från Stockholm, som ingick i deras gemensamma umgänge, två festkvällar i rad skulle ha smugit ned kokainet i 20-åringens glas. Han valde först att inte säga något eftersom han var rädd för stockholmaren.

Både 20-åringens och kompisens uppgifter uppfattades av hovrätten som en efterhandskonstruktion, så orimliga att de helt enkelt inte är trovärdiga.

Vad Högsta domstolen anser får vi aldrig veta. De nekar prövningstillstånd och därmed är laholmarens kamp för rättvisa över.

HD:s viktigaste uppgift är att genom konkreta mål skapa vägledande avgöranden, så kallade prejudikat. Av de drygt 7 500 överklaganden som inkommer varje år får bara drygt 100 prövningstillstånd.