Klik venligst
NYHETER 2023-06-08 KL. 06:02

Laholmare dömd till två månaders fängelse

Av Rickard Gustafsson

Kamraterna satt och rökte cannabis när polisen slog till och fann droger och en kniv i laholmarens väska. Nu döms mannen i 30-årsåldern till två månaders fängelse för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Laholmare dömd till två månaders fängelse
Två månaders fängelse blev straffet för laholmaren som greps med narkotika och kniv på allmän plats i Halmstad. Brotten begicks medan han var villkorligt frigiven. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Händelsen utspelade sig i mitten på april i ett bostadsområde i Halmstad. Laholmaren satt med några kompisar och rökte cannabis på en uteplats vid ett större lägenhetshus när polisen kom.

Polispatrullen visiterade laholmaren och hittade en mindre mängd cannabis, men också en liten fällkniv, med ett sex centimeter långt blad, som låg i ytterfacket på hans väska.

Åklagaren yrkade på att laholmaren skulle dömas till grovt brott mot knivlagen eftersom han vid tidpunkten varit påverkad av narkotika och att det fanns en risk att kniven skulle komma till brottslig användning.

Den riskbedömningen stöds inte av Halmstads tingsrätt.

Domstolen konstaterar att laholmaren erkänt både narkotika- som knivinnehavet och att kniven beslagtogs på allmän plats. Däremot kan inte knivinnehavet betraktas som grovt, menar rätten, då sannolikheten är liten att han skulle använda fällkniven till brott på en uteplats bland sina kompisar.

Även om laholmaren kom undan med brott mot knivlagen av normalgraden och ringa narkotikabrott tycker inte tingsrätten att bötesstraff är tillräckligt och straffar honom med två månaders fängelse.

Orsaken är att laholmaren betraktas som en återfallsförbrytare (14 avsnitt i belastningsregistret) och att brotten begicks medan han var villkorligt frigiven från ett ettårigt fängelsestraff, dömd bland annat för grov stöld, häleri och olaga hot.