Klik venligst
NYHETER 2024-04-03 KL. 09:32

Laholm fortsätter att stötta invaderat Ukraina

Av Johan W Jönsson

Samtliga politiska partier i Laholm samt olika organisationer och föreningar sluter upp för att samla in pengar till det av Ryssland invaderade Ukraina. Den 26 april anordnas en manifestation med tal och musikuppträdanden.
– Jag satt hemma och blev förbannad. Putin och Ryssland hoppas att vi ska tröttna och glömma bort. Men det gör vi inte!, säger initiativtagaren Nils Danred.

Laholm fortsätter att stötta invaderat Ukraina
Laholm sluter upp samlar in pengar till Ukraina. Foto: Adobe Stock/privat

Det var inga problem att få civilsamhället i Laholms kommun att ställa upp i frågan. Föreningar har själva hört av sig till Danred och frågar om de får vara med.

– I Laholm ställer man upp och hjälps åt. Det är tydligt när det kommer till sådana här grejer. Enigheten och engagemanget bakom insamlingen och manifestationen är stort, säger han.

”Laholm samlar in pengar till humanitära insatser i Ukraina. Bidra med valfritt belopp till Röda korsets insamling i Laholm.” Det kommer finnas lappar med swishnummer och QR-kod.

– Den ryska invasionen har pågått i över två år och behovet av humanitärt stöd har aldrig varit större. De ryska krigsinsatserna kan jämställas med terrorhandlingar, säger Nils.

Pengarna som kommer in via det aktuella swishnumret går oavkortat till Ukraina. Slantarna går till humanitär hjälp som syftar till att minska mänskligt lidande. Insamlingen pågår till den 31 maj.

Fredagen den 26 april hålls en manifestation på Stortorget i Laholm. Läkaren Lotta Delling, som tjänstgjort vid flyktingläger i bland annat Ukraina är en av talarna.

Även laholmaren Katarina von Sydow, polis och ordförande i polisförbundet i Sverige, ska tala. Det har hon tidigare gjort bland annat vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Också en riksdagspolitiker från Halland kommer att hålla tala liksom en Ukrainsk medborgare. Kulturskolan och det lokala bandet Coated uppträder. Det blir fler musikuppträdanden.

Initiativtagare Nils Danred avslutar:

– Lappar kommer finnas i butiker och på andra ställen. Varje vecka kommer vi att redovisa hur insamlingen går och vår förhoppning är att vi verkligen kan visa att ”Laholm stödjer Ukraina”.

2022 anordnades en kömanifestation i Laholms kyrka till förmån för Ukraina. Samma år arrangerades också en stödkonsert på Stortorget i Laholm med samma ändamål.

Fakta:

Deltagande partier och organisationer

Insamlingen Röda Korset

Moderaterna

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Sverigedemokraterna

Medborgerlig samling

Centerpartiet

Liberalerna

Kristdemokraterna

Laholmspartiet

Miljöpartiet

Civilförsvarsföreningen

Rotary

Föreningsrådet

FN föreningen

Lions

Amnesty

Kvinnor för fred

Offensiva Laholm

Attraktiva Laholm

Svenska kyrkan Laholms

och Höks pastorat

Föreningen Funktionsrätt

Magasin Laholm

Nils Danred är initiativtagare till insamlingen och manifestationen. Han vill inte att folk ska glömma bort Ukraina och det lidande folket där utsätts för. Foto: Johan W Jönsson/arkiv