NYHETER 2025-04-01 KL. 14:49

Lägre hastighet ska ge tryggare gator

Av Carina Nilsson

Under 2024 har hastighetsdisplayer satts upp i Markaryd, Strömsnäsbruk och Traryd. Enligt de data som har samlats in kör de flesta bilister endast några kilometer för fort.
– Även om det bara är några få kilometer för fort så har det en betydelse för trafiksäkerheten. Nästa år kommer vi att kunna se om sänkningen från 50 till 40 km/h märks i undersökningen, säger kommunpolis Mathias Fager.

Lägre hastighet ska ge tryggare gator
Mathias Fager är kommunpolis i Markaryd och har ett tätt samarbete med kommunen i trafiksäkerhetsfrågor. Foto: Arkiv

Trafiksäkerhet är ett prioriterat område i kommunens och polisens gemensamma medborgarlöften. Under 2024 har parterna gjort flera åtgärder för att höja trafiksäkerheten.

Kommunen har bland annat sänkt hastigheten från 50 till 40 km/h i tätbebyggda områden och satt upp fysiska farthinder. Man har också satt upp hastighetsdisplayer där bilisterna kan se hur fort de kör på en skärm. Displayerna finns i Markaryd, Strömsnäsbruk och Traryd. Genom att förarna ser att de kör för fort ska skärmarna bidra till att hastigheten sänks.

De mätningar som har gjorts visar att de allra flesta kör lagligt och håller hastigheten. De som kör för fort kör oftast bara några kilometer över den tillåtna hastigheten.

– Man kan tycka att det inte har så stor betydelse, men för den som går på trottoaren så gör det skillnad, det upplevs som otryggt när fordon kör för fort, säger Mathias Fager.

2023 var det särskilt invånarna i Strömsnäsbruk och Traryd som upplevde problem med trafiksäkerheten. Siffran minskade från 72 procent 2023 till 60 procent år 2024.

– Vi har gått från rött till mindre rött men vi fortsätter att jobba med det här. Effekterna av sänkningen från 50 till 40 i samhällena har vi inte riktigt sett än, men det blir intressant nästa år, säger Mathias Fager.

Polisen jobbar också efter något som kallas 20-minutersmetoden. Det innebär att de befinner sig på en viss plats i 20 minuter för att sedan flytta sig till en annan plats.

– Det gör oss mer synliga och det har en förebyggande effekt. När vi gör trafikkontroller får vi ibland höra att det är onödigt, för här har ingen dött eller liknande. Men blir man bötfälld för fortkörning så tror jag att man tänker sig för nästa gång och det blir en beteendeförändring. Samtidigt är trafikkontrollerna viktiga eftersom vi upptäcker mycket annat när vi stoppar förare. Det kan vara narkotikabruk, stöldgods eller annat som leder till att andra brott upptäcks eller kan klaras upp, säger Mathias Fager och fortsätter:

– De allra flesta trafikanter är trevliga och har förståelse för vårt arbete, även om de får böter. Oftast är de mest besvikna på sig själva – och att de missade att hålla hastigheten, säger han.