-
NYHETER 2022-10-28 KL. 14:19

Kyrkan delar ut reflexer för att skydda barnen

Av Johan W Jönsson

För att få barnen att synas i mörkret på gatorna i Laholms kommun delar kyrkan ut reflexer. Laholms pastorat har varit ute på skolorna skänkt reflexänglar till alla elever i klass F-3 i pastoratets område. ”Det handlar om att skydda barnen”, säger kyrkoherde Anders Knutsson.

Kyrkan delar ut reflexer för att skydda barnen
Mikaela Jakobsson och Anders Knutsson delar ut skyddsänglar i reflex på Parkskolan i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Det var kantorn Annelie Segerstedt som lyfte frågan kring att alla barn inte bär reflex. Det hade hon sett då hon leder barnkörerna i Skummeslövs församling.

2020 och 2021 har Laholms pastorat under vintern hängt ut reflexer i blodboken vid Kyrkans hus och i Lions julgranar. Det planerar man att göra även i år. Men det finns gott om reflexer.

– Det är trevligt att komma ut i skolorna och träffa eleverna. Sedan är det bra att barnen har reflexer då de numera är mörkt i Laholm på kvällarna, säger Anders Knutsson.

Kyrkoherden berättar att reflexerna har formen av en ängel då änglarna vill vara människors skyddande hjälpare i livet. Jesus är ljuset i mörkret, säger han.

– Visserligen är mörkret väldigt kompakt just nu men då vill vi föra fram vårt budskap. Jesus säger; ”jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörker utan ha livets ljus.”


Ellen Thelander var en av eleverna på Parkskolan som glatt tog emot en skyddsängel i reflex ur kyrkoherde Anders Knutssons hand. Foto: Johan W Jönsson


Ala barn som döps i pastoratet får också skyddsänglar i reflex. I år kommer det att hängas ut reflexer tidigare än vanligt. 2020 och 2021 år har det skett i december.

– Vi ska komma igång så snart som möjligt då det är så mörkt. Det är inte bara barnen som behöver synas. Även vi vuxna behöver en skyddsängel, säger kommunikatör Mikaela Jakobsson.

Eleverna på Skottorpsskolan, Mellbystrandskolan, Glänningeskolan, Parkskolan, Ahlaskolan och Grundsärskolan har alla fått skyddsänglar av Laholms pastorat.

– Det är väldigt kul att dela ut reflexerna. Vi märker att de är populära. Vi ser att de används och vi brukar få fylla på i trädet och granarna efter hand, säger Jakobsson.

Totalt har Anders Knutsson och Mikaela Jakobsson delat ut knappt 700 reflexer på skolorna. Det är första gången som pastoratet delar ut reflexer till skolelever.

– Men det kan mycket väl bli en repris nästa år. Vi har blivit väldigt väl emottagna. Vi har till och med fått kramar, säger Mikaela Jakobsson och ler ihop med Anders Knutsson.


Kommunikatören Mikaela Jakobsson och kyrkoherden Anders Knutsson delade ut skyddsänglar i reflex på Parkskolan i Laholm. Foto: Johan W Jönsson