NYHETER 2023-12-01 KL. 09:22

Kvinna slogs i huvudet med stekpanna

Av Rickard Gustafsson

En man i 60-årsåldern har dömts i Halmstads tingsrätt för att ha misshandlat och slagit sin fru med en stekpanna i huvudet. Mannen nekar till brott och hävdar att det var han som blev slagen med stekpannan och att kvinnans skador tillfogats av henne själv.

Kvinna slogs i huvudet med stekpanna
En sydhallänning i 60-årsåldern har dömts mot sitt nekande för misshandel och olaga hot. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Händelsen inträffade i februari i år i ett mindre samhälle i Laholms kommun medan mannen och kvinnan fortfarande var gifta.

Kvinnan berättade under förhandlingen i Halmstads tingsrätt att hon stod i köket och lagade mat när mannen gav henne en örfil. Strax därefter drämde han en stekpanna i pannan på henne.

Under tumultartade former, där frysen flyttades och porslin krossades, tog mannen därefter ett stryptag som kvinnan lyckades sparka sig fri ifrån och hon larmade polis.

Kvinnan fick en bula i huvudet och hade ont i kroppen i en vecka efter misshandeln.

Mannens version berättar ett helt annorlunda händelseförlopp. Han hävdar att de båda druckit starköl och att de började tjafsa med varandra, men att det var han som blev slagen i huvudet med stekpannan.

Efter att han fått stekpannan i huvudet tog han tag i kvinnans armar för att lugna ned situationen. När kvinnan gjorde sig fri välte stolen hon satt på och slog huvudet i golvet eller frysen.

I domstolen berättade mannen att kvinnan haft ett självskadebeteende och att hon åsamkat skadorna genom att slå sig själv bara för att ge honom skulden.

Ord stod mot ord, men tingsrätten anser att kvinnans berättelse är både trovärdig och detaljerad och att den ges stöd i både läkarjournalen och av fotografier över skadorna.

Rätten finner det anmärkningsvärt att mannen i polisförhör inte berättat att han blivit slagen med en stekpanna och inte heller kunnat uppvisa några som helst skador.

Mannen döms också mot sitt nekande för olaga hot för att han i ett telefonsamtal till kvinnans far hotat att slå kvinnan och bränna upp hennes ägodelar.

Tingsrätten skriver att den samlade brottsligheten motsvarar tre månaders fängelse men valde påföljden villkorlig dom, 100 timmars samhällstjänst samt ett skadestånd på 23 000 kronor för kränkning, sveda och värk.