NYHETER 2024-01-17 KL. 06:06

Kvinna avslöjad med katter – trots djurförbud

Av Rickard Gustafsson

Länsstyrelsen slår ner hårt mot en kvinna i Laholms kommun och omhändertar samtliga hennes katter. Orsaken? Hon har tidigare förbjudits att befatta sig med några som helst djur.

Kvinna avslöjad med katter – trots djurförbud
Samtliga katter som påträffats hemma hos en kvinna som var belagd med djurförbud ska omhändertas, enligt beslut av länsstyrelsen. Foto: Genrebild/Bildbyrån

Redan för tio år sedan utfärdade Länsstyrelsen i Halland ett totalt djurförbud mot kvinnan som nu är i 75-årsåldern.

I ärendet hade myndigheten under fyra års tid mottagit anmälningar och gjort flera oanmälda besök och funnit stora brister i djurhållningen.

Kvinnan hade på den tiden får, höns, hundar och katter som bedömdes som så gravt vanskötta att veterinärer, vid två kontrolltillfällen, tvingades fatta beslut om avlivning.

Efter en rad förelägganden som inte följdes beslutade länsstyrelsen i slutet av 2013 att sätta ned foten och gav kvinnan ett icke tidsbegränsat djurförbud.

I mitten av november 2023 dök kvinnans namn upp hos länsstyrelsen på nytt.

Klagomål från allmänheten antydde att kvinnan återigen skaffat sig djur. Vid ett kontrollbesök konstaterades att hon hade fem katter. Några uppgifter om att de var vanskötta rapporterades inte.

I ett yttrande till länsstyrelsen kräver kvinnan att djurförbudet ska hävas och uttrycker oförståelse till varför hon inte skulle få ha djur i sitt eget hus.

Länsstyrelsen ger inte vika och har nu beslutat att samtliga katter ska omhändertas då kvinnan uppenbart brutit mot tidigare meddelat djurförbud.