NYHETER 2025-02-25 KL. 19:00

Krisläge på sjukhusen – influensan slår hårt

Av Per Brolléus

Vårdplatserna på sjukhusen i Kronoberg är just nu under stor press på grund av en ökning av säsongsinfluensa och andra infektioner. För att hantera den ansträngda situationen har sjukhusvården gått upp i stabsläge och krisledningen har aktiverats.
– Hittills ser vi ingen nedgång i antalet influensafall, så vi kan förvänta oss att det kan ta ytterligare någon vecka innan vi ser en vändning, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Kronoberg.

Krisläge på sjukhusen – influensan slår hårt
Foto: Region Kronoberg

Åtgärder för att öka antalet vårdplatser

För att möta det ökade behovet har sjukhusen under veckan öppnat fler vårdplatser. I Växjö har antalet vårdplatser ökat med 24, medan 7 nya platser har öppnats i Ljungby. Samtidigt arbetar personalen intensivt för att skapa fler enkelrum för de patienter som behöver isoleras.

– Vi gör vad vi kan för att skapa fler vårdplatser och ge plats åt de som behöver det mest. Personalen hjälper till på andra avdelningar och chefer täcker upp pass för att säkerställa dygnet-runt-vård, säger Susanne Magnusson, sjukhuschef.

Många av patienterna som behöver vård har dessutom en grundsjukdom och har även drabbats av en bakterie eller virus, vilket innebär att vårdtiden blir längre än vanligt.

Viktiga åtgärder för att hantera läget

För att kunna hantera den nuvarande belastningen har sjukhusledningen beslutat att vidta flera åtgärder:

Planerad kirurgi som kan vänta skjuts upp, och endast prioriterade operationer såsom canceroperationer samt akuta ingrepp genomförs. Möjligheterna att förstärka bemanningen ökas, genom att bland annat omfördela resurser, arbetsväxla och ta in hyrpersonal. Möten, viss administration och utbildningar skjuts fram för att frigöra personalresurser.

Påverkan för patienter

För patienter med planerade besök på sjukhusen kan de flesta besök förväntas genomföras som planerat. Om ett besök behöver ställas in kommer patienten att kontaktas i god tid.

För den som behöver vård går det fortfarande att söka hjälp som vanligt via vårdcentralen, genom att ringa 1177 eller digitalt via 1177 direkt, eller ringa 112 vid akut fara för livet.

Vad innebär stabsläge?

Stabsläge är den lägsta beredskapsnivån inom sjukvården och innebär att nyckelpersoner inom krisledningen noggrant följer utvecklingen, samlar in information och är redo att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa vård och säkerhet.