Klik venligst
NYHETER 2024-03-07 KL. 10:16

Kostsamma böter för spottloska i ansiktet

Av Rickard Gustafsson

En laholmare i 50-årsåldern döms att betala dagsböter och skadestånd på nästan 19 000 kronor för att ha spottat en butiksanställd i ansiktet. Mannen medger spottloskan, men nekade till brott då han hävdar att han blivit provocerad.

Kostsamma böter för spottloska i ansiktet
Spottloskan i ansiktet på den butiksanställde blev kostsam. Mannen döms, förutom dagsböter, att betala 8 000 kronor i skadestånd för kränkning. Foto: Arkivbild

I samband med att åtalet, i januari, blev offentligt berättade LT om incidenten som utspelade sig i samband med ett reklamationsärende i en butik i Laholm.

Den nu dömde mannen hamnade i en hetsig diskussion med en i personalen, vilket fick till följd att mannen spottade den anställde rakt i ansiktet.

För den händelsen åtalades mannen för ofredande.

I rättegången i Halmstads tingsrätt erkände mannen att han skickat i väg en spottloska. Samtidigt uppgav han att han dessförinnan blivit provocerad av den butiksanställdes fula ord och krävde att bli friad.

Domstolen konstaterar att provokation inte är en grund för ansvarsfrihet, men att det kan utgöra en förmildrande omständighet vid bestämmande av brottets straffvärde.

Tingsrätten anser att mannen gjort sig skyldig till ett ofredande men anser också att det är bevisat att han blivit provocerad.

Påföljden sattes till 40 dagsböter, totalt 10 800 kronor, och mannen blev även skyldig att betala skadestånd på 8 000 kronor till den butiksanställde.

LÄS MER: Missnöjd kund spottade butiksanställd i ansiktet