Av Rickard Gustafsson
Gång på gång stoppas laholmaren av polis när han kör utan körkort på kommunens vägar. Återfallen är nu så många att Halmstads tingsrätt, i en färsk dom, dömer mannen till en månads fängelse och även beslutar att ta både bil och motorcykel från mannen.
Så sent som i mitten av augusti dömdes laholmaren i 40-årsåldern till en månads fängelse för grov olovlig körning. Det var varken första eller sista gången som Laholmspolisen stoppade mannen som de senaste åren åkt fast vid upprepade tillfällen.
Knappt hann fängelsestraffet avtjänas innan han i början på oktober återigen stoppades, denna gång mellan Lilla Tjärby och Snapparp.
Ånyo åtalades mannen för grov olovlig körning och dessutom hade åklagaren lagt till ytterligare en förseelse från i maj då han greps av polis när han körde motorcykel på riksväg 24.
Även den här gången blev straffet fängelse i en månad, men den här gången beslutade Halmstads tingsrätt även att förverka både mannens bil och mc i ett försök att motverka fortsatt brottslighet.
Laholmaren erkände sig skyldig på båda åtalspunkterna, men motsatte sig att staten förverkade fordonen. Vid förhandlingen i tingsrätten visade han upp registerutdrag från Transportstyrelsen som visade att både bil och mc ägdes av andra personer.
Åklagaren bevisade att registreringen av ägarbytet, i båda fallen, skett efter att han gripits av polis och att överlåtelserna enbart gjorts för att undgå förverkande.
Fordonen kommer sannolikt att skrotas då polisen konstaterar att de aktuella fordonen är i väldigt dåligt skick och inte värda mer än 6 000 kronor tillsammans.
Fakta: Förverkande av fordon
Reglerna om förverkande av fordon finns i sjunde paragrafen i Trafikbrottslagen. Enligt paragrafen får ett fordon som har använts vid brott enligt den lagen förklaras förverkat, om det behövs för att förebygga fortsatt brottslighet och förverkande inte anses oskäligt.
När en bil förverkas innebär det att bilen tillfaller staten och ägaren förlorar rätten till den. Beroende på bilens skick och status kan den antingen säljas eller skrotas.
Källa: Åklagarmyndigheten