NYHETER 2022-05-27 KL. 14:18

Körkortslös man åkte fast med 1,48 promille

Av Rickard Gustafsson

Efter att ha köpt en bil körde den körkortslöse mannen till Systembolaget och sedan vidare till Ica i Skummeslövsstrand. Där såg vittnen hur den packade mannen satte sig i bilen och ringde 112. Fyllefärden tog stopp i Skottorp där han gensköts av polis. Nu åtalas mannen i 50-årsåldern som hade 1,48 promille i blodet för grovt rattfylleri och olovlig körning.

Körkortslös man åkte fast med 1,48 promille
Polisen fick stopp på mannens fyllefärd i Skottorp. Nu väntar åtal för grovt rattfylleri för mannen som är i 50-årsåldern

Det var i början av februari som den rattfulle mannen i 50-årsåldern stoppades av polis på Strandvägen i Skottorp – utan körkort, rejält berusad och i en bil som var avställd.

Dessförinnan hade personer vid Svens Livs i Skummeslövsstrand sett den alkoholpåverkade mannen sätta sig i bilen och köra i väg.
Ett av vittnena larmade 112 och satte sig i sin egen bil, följde efter, och höll samtidigt kontakt med en patrull från Laholmspolisen.

I höjd med motorvägsavfarten i Skottorp anslöt polisen och fick ögonkontakt med bilen. En av polismännen skriver i händelserapporten att mannen vinglade över mittlinjen vid flertalet tillfällen men att han inte stannade trots att patrullen signalerade med både ljud och ljus samt att de körde upp jämsides med fordonet.

Lösningen blev att köra om bilen för att få mannen att bromsa, vilket skedde utanför Skottorps pizzeria. Mannen saknade körkort och blåste positivt och han medtogs för ytterligare prov vilket efter analys visade sig innehålla motsvarande 1,48 promille.
På grund av berusningsgraden kunde inte förhör hållas med mannen och han släpptes efter att polisen beslagtagit ett gäng starkölsburkar, en vinare och nycklarna till hans bil.

I ett senare polisförhör har mannen erkänt sig skyldig till grovt rattfylleri. Han berättar att han samma dag som han greps för fyllekörningen köpt den aktuella bilen i Falkenberg och att han skulle sälja bilen vidare utomlands. Mannen hävdar att en kompis kört bilen till Laholm och att han skulle köra den sista biten själv.

Den sista biten blev dock längre än planerat. Mannen berättar att han först gjorde ett stopp på Systembolaget i Laholm och att han blev sugen på en öl. En öl blev flera öl och innan han fortsatte till Skummeslövsstrand för att handla på Ica hade mannen hällt i sig 4-5 halvliterburkar 7,5-procentig öl.

Till polisen har mannen sagt att han vet om att han gjort fel, men på en direkt fråga om varför han körde alkoholpåverkad svarade han att han behövde komma hem, att det inte var så långt att köra och att han bara kände sig lite ”tipsy” (småberusad).

Inom kort väntar rättegång i Halmstads tingsrätt för misstänkt grovt rattfylleri och olovlig körning.