Klik venligst
NYHETER 2024-04-11 KL. 12:09

Koppartjuvar saboterade kommunalt reservkraftverk

Av Rickard Gustafsson

Metalltjuvar har kapat och stulit grov kopparkabel till det kommunala reservkraftverket på Smedjebacken i Knäred. En händelse som Laholmshems vd inte ser med blida ögon på.
– Det här är såklart jätteallvarligt, säger Peter Johansson till LT.

Koppartjuvar saboterade kommunalt reservkraftverk
Okända gärningsmän har stulit kopparkabel till det reservkraftverk som ska försörja Smedjebacken med el vid strömavbrott. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Alla stölder är naturligtvis allvarliga, framför allt för de som drabbas. Men när metalltjuvar ger sig på att stjäla kopparkabel för driften av sjukvårdsinrättningar kan konsekvenserna bli ödesdigra.

Just det har skett på Smedjebacken i Knäred där 25 meter kopparkabel till ett mobilt reservkraftverk är spårlöst försvunnen.

Tjuvarna har även brutit upp en sidolucka på kraftverket, men där fanns inget av intresse att stjäla.

Reservkraftverket är till för att förse vårdfastigheten (som inrymmer bland annat korttidsboende, vårdcentral, folktandvård och hemtjänstlokal) med el vid eventuellt strömavbrott.

– Det här är såklart jätteallvarligt. Tänk om vi behövt det och upptäckt att det inte fungerar bara för att någon stulit koppar, säger Peter Johansson, vd för Laholmshem och Kommunfastigheter.

Vem som ligger bakom stölden och när stölden begåtts är okänt, men den upptäcktes under onsdagen den 10 april.

Peter Johansson berättar att det är hög prioritet på att återställa reservkraftverket, men har inga uppgifter när det är reparerat.

– Det sorgliga är ju att det inte blir många hundralappar för den som gjort det här.

Peter Johansson, vd på Laholmshem och Kommunfastigher. Foto: Rickard Gustafsson