Klik venligst
NYHETER 2024-02-21 KL. 12:37

Koppartjuvar härjar runt Stadshuset och Tingshuset

Av Rickard Gustafsson

Stadshuset och Tingshuset i Laholm har senaste månaderna haft problem med koppartjuvar. Vid flertalet tillfällen har stuprör och andra metalldelar försvunnit och kostnaderna för att åtgärda angreppen på byggnaderna växer.

Koppartjuvar härjar runt Stadshuset och Tingshuset
Metallstölderna från Tingshuset (bilden) och Stadshuset har de senaste månaderna kostat Kommunfastigheter cirka 50 000 kronor. Foto: Johan W Jönsson

Under helgen har okända gärningsmän försökt att stjäla stuprör och ventilationshuvar på Stadshuset i Laholm.

Varför det stannade vid enbart försök kan bero på att tjuvarna blivit störda i sitt kriminella värv.

– De har försökt att vika eller bryta av stuprör. De har stått på marken och försökt lirka loss dem, säger Mikael Eliasson, fastighetsskötare på Kommunfastigheter.

Även om stölden inte fullbordades blev åverkan så stor att stuprör måste bytas ut. Skador blev det även i teglet.

Tingshuset i Laholm har vid ett flertal tillfällen de senaste åren blivit utsatta för koppartjuvar. Foto: Johan W Jönsson

Helgens stöldförsök är bara ett i raden de senaste månaderna, berättar Eliasson.

– Det har väl varit tre-fyra gånger nu både på Stadshuset och det närliggande Tingshuset. Det är tråkigt och det blir också rätt dyrt.

Hur stora är kostnaderna?

– Jag vet inte exakt, men vi har säkert lagt 50 000 kronor på det här, suckar Mikael Eliasson.

Enligt Laholmspolisen finns det ingen misstänkt för brottet och utsikterna att hitta de skyldiga är små. Stadshuset saknar dessutom kameraövervakning, så inte heller där har polisen något att hämta.

Ett högt världsmarknadspris styr naturligtvis intresset för att stjäla olika metaller. Eftersom priset på koppar gått upp senaste året blir metallen än mer lukrativ för tjuvar.

Stadshuset i Laholm. Foto: Johan W Jönsson/Arkivbild