NYHETER 2022-04-20 KL. 12:30

Kommunens IT-skydd förstärks

Av Johan W Jönsson

Laholms kommun vill förstärka sitt IT-skydd. IT-avdelningen äskar drygt 400 000 kronor i kompletteringsbudgeten och kommunstyrelsen säger ja. ”Det är med tanke på det som hände i Kalix kommun och även sett till hur det ser ut i omvärlden”, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Kommunens IT-skydd förstärks
Laholms kommun förstärker sitt IT-skydd med 400 000 kronor årligen. Foto: Ilya Pavlov

Kalix kommuns IT slogs ut innan årsskiftet. Än så länge har Laholms kommun klarat sig från liknande incidenter.

– Det finns inga garantier för någonting oavsett hur mycket pengar man lägger. Men vi vill göra vad vi kan. Det har tydligen varit nära att vi blivit drabbade tidigare, säger Cronqvist.

– Vi vill stärka oss och köpa ytterligare ett skydd. Vi gör hela tiden vad vi kan för att säkra upp vår IT-miljö så mycket det bara går, säger kommunens IT-chef Conny Ottosson.

Kommunen har saknat ett verktyg och det är det som IT nu äskat pengar i kompletteringsbudgeten för att kunna köpa in.

– Överlag tycker jag inte att man ska prata så mycket om sina säkerhetslösningar, mer än att de finns. I varje fall inte vad det är för fabrikat.

Det kommunen nu vill ha är ett filter som används inifrån de egna nätverken och ut. IT vill på det sättet hjälpa kommunens användare att göra rätt. Dåliga länkar ska sållas bort.

– Skyddet vi vill implementera ska filtrera bort URL:er som är känt dåliga - svartlistade. Länkar är ett vanligt sätt att få in skadlig kod och ransomware (utpressningsvirus), säger Ottosson.

Laholms kommuns IT-avdelning har tittat på ett liknande skydd sedan en tid. IT-chefen menar att det som hände Kalix kommun blev en ögonöppnare som skyndat på processen.

– Det finns inget som säger att ett sådant här skydd hjälpt i det fallet. Men ju fler skydd man har, desto säkrare blir man. Det är en del i en helhet.


Conny Ottosson är IT-chef på Laholms kommun. Foto: Laholms kommun


Hur tryggt är skyddet som finns idag?


– Frågan är vem som ska bedöma det. Men vi har massor av olika skydd. Tänker man på skydd från attacker utifrån så tror jag nog att vi har ett bra skydd. Men helt säkra kan vi inte vara.

Kan det som hände i Kalix hända här?


– Det kan hända vem som helst när som helst. Exakt hur de blev drabbade vet jag inte. Men att få in ransomware som krypterar kan hända och är svårt att skydda sig mot.

– Man får se till att de användare vi har bara har de rättigheter de behöver så att en eventuell skada blir så begränsad som möjligt, säger Ottosson.

Kan det vara fara för människors hälsa, inom till exempel socialtjänsten, vid en IT-attack?


– Det ska egentligen socialtjänsten svara på. Men inom just socialtjänsten finns rutiner för vad man ska göra vid till exempel ett strömavbrott.

Påverkar situationen i omvärlden med tanke på det som händer i Ukraina och Ryssland?


– Det påverkar på det sättet att man blivit mer vaksam. Det är hot som kommer utifrån i så fall och i Laholms kommun har vi inte märkt någon ökning på senare tid, säger Conny Ottoson.

Det nya IT-skyddet kommer kosta kommunen 400 000 kronor årligen. Eftersom att kommunstyrelsen var enig i frågan lär det bli ja även i kommunfullmäktige.