Av Per Brolléus
Via en ny sajt ska folk kunna betygsätta kommuners och regioners tjänstemän. Båstadsentreprenören Joakim Malmberg, som själv varit indragen i en slitsam vårdnadprocess och förlorat, ligger bakom Tjänstemannakollen. Han menar att det är ett sätt att värna demokratin, kommunchefen i Laholm har en en helt annan åsikt och anser Malmbergs sajt är en mycket farlig väg att gå.
Det är en bekymmersam kommunchef som Laholms Tidning pratar med. Det som Kristoffer Dehlin oroas över är att kommunens egna tjänstemän riskerar att bli uthängda på en ny sajt som heter Tjänstemannakollen.
För någon vecka sedan lanserade Båstadsföretagaren Joakim Malmberg något som han själv menar är ett sätt att värna demokratin.
– En enskild tjänsteperson har möjlighet att ta ifrån dig någonting. Om denna person saknar kompetens så kan det få konsekvenser, säger Joakim Malmberg och lyfter exempel rörande såväl bygglovshantering som fall inom socialtjänsten.
På Tjänstemannakollen, alltså Malmbergs sajt, ska vem som helst kunna betygsätta och ge omdömen om offentliga tjänstemän.
– Jag menar att den enskilde tjänstemannen kan ha gått på känsla i stället för fakta. Men på Tjänstemannakollen ska man kunna ge både ris och ros och det ska absolut inte kritiseras för kritiserandets skull, förtydligar Malmberg.
HR-chefen i Båstad Lise-Lotte Bergström. Foto: Båstad kommun
Men Joakim Malmbergs uppsåt med sajten får svidande kritik. Kommunchefen Per Borg och HR-chefen Lise-Lotte Bergström i Båstad menar det här kan få allvarliga konsekvenser.
– Att på detta sätta utöva sociala påtryckningar och press kan innebära att enskilda tjänstepersoner undviker att delta i beslut, menar kommundirektören. Det kan också betyda att beslutsfattande när det gäller myndighetsutövning inte hanteras likvärdigt.
HR-chefen anser att det rör sig om otillåten påverkan och att Malmbergs idé är rättsosäker.
– Kommunen kan också få svårt att locka kompetent personal till tjänster som uppfattas som utsatta. Det här kan få allvarliga konsekvenser, menar dessa båda företrädare för tjänstemännen, säger Lise-Lotte Bergström.
Båstadföreträdarna får full backning av kommunchefen i Kristoffer Dehlin i Laholm.
– Det blir subjektiva sanningar. Våra handläggare fattar beslut efter lagar och regelverk och kan ha budgetar som begränsar. De beslutar inte efter eget tycke. Att bli uthängd här är direkt rättsosäkert, menar han och påpekar med eftertryck att myndighetsutövning är ingen öppen marknad och drar en parallell till sajter som ger omdömen om till exempel hantverkare.
– Det är en helt annan sak. Där kan man välja firma, så funkar inte myndighetsutövning.
Per Borg är kommundirektör i Båstad. Foto: Peter Jakobsson
Joakim Malmberg, vars idé föddes efter att han själva stött på ”bekymmer med företrädare för myndigheter”, har inte alls samma uppfattning som kommuncheferna. Han berättar att när, till exempel, en socialsekreterare fått ett omdöme om sitt arbete kommer han och hans kollegor att kontrollera det som skrivits innan det kommer upp på sajten.
– Vi granskar allting innan det blir offentligt, säger Joakim och påpekar att det här ska vara ett verktyg för att stärka demokratin och kvalitetssäkra offentlig verksamhet.
Snacket om demokrati och att kvalitetssäkra får dock kraftig kritik från fackföreningen Vision som företräder många av de tjänstemän som riskerar att bli uthängda.
– I en rättsstat har vi andra sätt att hantera eventuella felaktigheter som begåtts. Här kan en lynchmobb göra stor skada, menar Visions Erik Sellström.
– Hade jag jobbat som HR-chef på en kommun så hade jag använt den här tjänsten för att kolla mina anställda, säger Joakim Malmberg.
Erik Sellström på fackföreningen Vision skakar på huvudet när han hör om Malmbergs intentioner att Tjänstemannakollen skulle bli ett stöd för HR-chefer.
– Förvånas inte över att det sker. Den här sortens initiativ öppnar upp för mer desinformation och jag menar att detta spelar människor som vill försvaga samhället rakt i händerna.
I nuläget är det bara ett fåtal tjänstemän som hamnat i Malmbergs offentliga register. Samtliga har dock fått absolut lägsta tänkbara betyg.
– En mycket farlig väg. Väldigt olyckligt, säger Laholms kommunchef Kristoffer Dehlin.