Av Johan W Jönsson
Dramatisk, spännande och verklighetsbaserad. Sådan är slutövningen i ”Människan bakom uniformen” där ungdomar får använda de kunskaper som inhämtats under de tidigare träffarna i praktiken.
– Det är tredje året i rad som min tjejkompis sätter kniven i låret på mig. Hon tycks inte ge sig, säger ambassadören Bianca Albu, som var imponerad över ungdomarnas engagemang.
Hon har såklart inte fått en kniv i låret på riktigt men när LT kommer till ”brottsplatsen” är det svårt att avgöra. Bianca är van i rollen som som knivskadad och spelar med stor inlevelse.
– Aaaaajjj! Kan någon hjälpa mig?! Jag är skadad i benet! Jag har jätteont!, skriker hon samtidigt som polis, ambulans och räddningstjänst en efter en kommer till brottsplatsen.
Människan bakom uniformen är ett koncept som skapades efter att blåljuspersonal i Göteborg utsatts för våld. Det handlar om att skapa förståelse och minska misstänksamhet för blåljusyrken.
Laholms kommun har kört MBU sedan 2019 och har hittills utbildat knappt 100 ungdomar mellan 15 och 20 år. Under tio träffar får tolv ungdomar insyn och kunskap i blåljusyrken.
– Det här år åttonde omgången som vi kör. Första åren simulerades en trafikolycka vid slutövningen. De tre senaste åren har vi kört ett annat scenario med mordbrand.
Det är Maja Nilsson på Ungdomsteamet i Laholm som berättar. Hon var med och startade MBU som projektledare 2019 och har varit med sedan dess med lite uppehåll för pandemin.
Räddningstjänsten jobbar med rökdyk under slutövningen och hittar två personer som de drar ut. Foto: Johan W Jönsson
– Vi träffas åtta gånger innan slutövningen. Då får ungdomarna prova olika moment inom de olika yrkena så att de ska känna sig lite trygga. Allting avslutas med en middag, säger Maja.
Hon säger att det är mycket spänning. På ambulansen får ungdomarna prova HLR och olika metoder för livräddning. På räddningstjänsten rökdykning, klippa upp bilar och åka upp i hävaren.
– Hävaren går 32 meter upp i luften. Hos polisen får ungdomarna veta hur man tänker som utredare. När behöver hundförare kallas? Vad har vi för befogenheter?, säger Maja.
Det är mycket praktik och mycket information. En del i det är också att skapa ett intresse hos ungdomarna att söka sig till yrkena i framtiden och det har redan burit frukt.
– Vi har fått en deltidsbrandman och flera ungdomar väljer gymnasieutbildning efter att de varit med i Människan bakom uniformen för att sedan kunna utbilda sig vidare, säger Maja.
När ungdomarna kommer till slutövningen vet de inte vad som ska ske och de vet inte heller vilken roll de får ikläda sig. På plats tas de om hand av poliser, ambulansare och brandmän.
Huset genomsöks efter narkotika. Foto: Johan W Jönsson
Scenariot som spelas upp har inspiration från en riktig mordbrand på Östra stranden i Halmstad för några år sedan. I år hade brottsplatsen kryddats med en extra byggnad.
– Det är ett knivbråk utanför, det är rökfyllt i ett av husen och det finns grejer runt omkring som behöver utredas. Sedan har vi lagt till saker så att även socialtjänsten kommer in på ett hörn.
Polisen kommer först på plats. Ungdomarna har huvudrollen men stöttas av personal inom de olika yrkena. Polisen stoppar pågående knivbråk och utreder vad som händer.
Sedan sker en samverkan mellan ambulans, räddningstjänst och polis. Det blir också olika störningsmoment som ungdomar som kommer och filmar och folk som går för nära.
Ambulanspersonalen tar hand om de skadade efter knivbråket och branden. Foto: Johan W Jönsson
Under kursen deltar ambassadörer som själva deltagit i MBU tidigare. I slutövningen ikläder de sig olika roller som offer och gärningsmän. De är förebilder och gör nya aktiviteter inom blåljus.
– Jag var själv med 2021 och har varit med som ambassadör i fyra år nu efter det. Det är kul att se ungdomarna visa vad de lärt sig, säger Bianca Albu, som själv drömmer om att bli polis.
Alla ungdomar mellan 15 och 20 år i Laholms kommun får söka. 12 blir antagna. Söktrycket brukar vara högt och ingen hoppar av för att de tycker att det är tråkigt, berättar Maja.
– Ungdomarna brukar har superroligt och det är fin gemenskap. De får även värdefulla kontakter med vuxenvärlden. Polisen säger också att MBU gjort deras arbete tryggare, säger Maja.
Det finns mer än en gärningsperson på brottsplatsen och för att hitta denne tillkallas hundförare. Foto: Johan W Jönsson
Polishunden hittar gärningsman nummer två och denne tas om hand. Foto: Johan W Jönsson