Klik venligst
NYHETER 2024-02-26 KL. 12:41

Katter misstänks ha startat lägenhetsbrand

Av Rickard Gustafsson

En brand i en lägenhet i Skummeslövsstrand kan ha startats av katter. Hur otroligt det än låter så är det blåljuspersonalens mest troliga förklaring till hur eldsvådan kunde utbryta.
– Det är inte osannolikt att det är så det gått till, säger Sofia Frindberg, insatsledare på räddningstjänsten.

Katter misstänks ha startat lägenhetsbrand
Polisens och räddningstjänstens teori är att det är en eller flera katter som startat branden i ett kök i ett flerfamiljshus i Skummeslövsstrand. Foto: Adobe Stock/Genrebild

Vid 07.30-tiden på lördagsmorgonen den 24 februari ryckte räddningstjänsten ut till en lägenhetsbrand på Valhallavägen i Skummeslövsstrand.

Strax innan hade grannar ringt 112 efter att ha hört ljud från brandvarnare och känt röklukt i flerfamiljshuset.

Sofia Frindberg från räddningstjänsten ledde insatsen och berättar vad som mötte henne när hon kom in i lägenheten.

– Det brann ovanpå spisen i köket. Det var begränsat till just spisen och hade inte spridit sig vidare, men hela lägenheten var rökfylld, säger hon till LT.

Kakelplattorna vid spisen blev svarta av sot och brandmännen drog ned köksfläkten för att vara säkra på att inte elden spridit sig vidare till ventilationen.

Hur branden startat är lite av ett mysterium, för det fanns inga människor i lägenheten. Däremot fanns det fyra katter.

Hypotesen är att det legat saker på spishällen som antänts av att katterna lyckats starta spisen genom att sätta tassarna precis på rätt ställen på touchkontrollerna.

– Vi kan inte säga vad som orsakade branden så det är inte osannolikt att det är så det gått till. Från räddningstjänsten vill vi uppmana människor att aldrig ha saker liggande på spisen, säger Sofia Frindberg.

Laholmspolisen har upprättat en anmälan om brand utan misstanke om brott.

– Frågan är om det inte är någon av katterna som lyckats starta branden. Antagligen blir det ingenting av det här, säger Dan Larsson.

Ingen av katterna skadades under insatsen, men dessvärre lyckades en av dem rymma. Räddningstjänsten har letat, utan resultat.

– Katterna var rädda, vilket är förståeligt. Men det är tråkigt att en av dem försvann, säger Sofia Frindberg.