Klik venligst
NYHETER 2024-05-13 KL. 05:50

Kanadensare blev kanadensaren Sammys levebröd

Av Carina Nilsson

Om man är född i Kanada, uppvuxen i Danmark men älskar Småland och vill driva företag där, då är det inte enkelt. Fråga Sammy Tomie i Markaryd. Trots alla svårigheter går han nu in på tredje säsongen med kanotuthyrning i Oshult och omsättningen har stadigt ökat.

Kanadensare blev kanadensaren Sammys levebröd
Sammy är född i Kanada, uppvuxen i Danmark men bor och driver företag i Markaryd. Något som inte är helt enkelt. Foto: Carina Nilsson

Solen strålar från en nästan klarblå himmel och vattnet i Lokasjön ligger spegelblankt. Strax intill strandkanten ligger kanadensare och kajaker på rad och väntar på turister som vill ut och paddla i det natursköna området strax utanför Markaryd.

Här har Sammy Tomie hittat sitt paradis och han har många idéer om hur han vill utveckla verksamheten.

– Jag trivs som allra bäst när jag får vara här och jobba. Det finns alltid saker att göra, även när det är lågsäsong, säger han.

Sammy är väl bekant med trakten då hans danska mormor och morfar hade ett hus utanför Markaryd, som Sammy senare ärvde. 2019 bestämde han sig för att han ville flytta hit och köpte företaget Smallland canoes.

Smallland canoes ingår i Lagaleden och Sammy servar turisterna med att skapa paket, transportera kanoter och hämta upp kanotister på rastplatserna bland annat. Foto: Carina Nilsson

Men att driva företag utan att vara svensk medborgare skulle visa sig allt annat än enkelt.

– Min danska mormor och morfar emigrerade till Kanada så min mamma växte upp där. Efter ett antal år flyttade mina morföräldrar tillbaka till Danmark. Min mamma var då gift med en kandensare, min pappa, och jag kom till världen. Men de skilde sig och då valde min mamma också att flytta till Danmark, berättar Sammy.

Han var tre år och kanadensisk medborgare när han kom till Danmark.

– Jag gick i skola som alla andra och mitt medborgarskap var aldrig något problem förrän jag blev 16 år och började jobba lite. Då ringde Danmarks motsvarighet till Migrationsverket och sade att jag behövde uppehållstillstånd och det fick jag utan något krångel alls.

Sammy jobbar med att bygga ramper som ska sättas ut längs rastplatserna utmed Lagaleden. Foto: Carina Nilsson

Åren gick och Sammy bodde och jobbade i Köpenhamn. Men han reste ofta till Småland och 2019 bestämde han sig för att starta eget då han köpte Smallland canoes.

– Det var en kompis som tipsade mig om att det var till salu. Han hade paddlat längs Lagaleden och sade att det var jättefint här. Jag kände verkligen att det här vill jag göra och bestämde mig på tio minuter.

Sammy sade upp sig från sitt arbete, sålde lägenheten och flyttade till huset som han hade ärvt från morföräldrarna.

En annan del av butiken har inretts i kanadensisk stil. Foto: Carina Nilsson

Första året som Sammy ägde företaget drev de gamla ägarna verksamheten och Sammy lärde sig allt han kunde.

– När jag sökte uppehållstillstånd i Sverige, vilket jag behöver för att kunna driva företag här, så sade de att det skulle ta 12–14 månader, men det tog 25 månader. Jag fick vänta i två år, då jag inte kunde bedriva någon verksamhet, säger Sammy och fortsätter:

– Dessutom kom pandemin. Jag hade varit hemma hos min mor för att fira jul, när de stängde gränsen. Jag kunde inte komma in i Sverige utan fick sova på en kompis soffa i drygt fyra månader. Ekonomiskt var det en katastrof, säger Sammy.

Men han gav inte upp. När Migrationsverket äntligen gav ett tillfälligt uppehållstillstånd kunde han köra i gång 2022.

– Det gick långt över förväntan. Det var färre danskar och tyskar här under sommaren 2022, men desto fler svenskar. I fjol kom också de utländska gästerna tillbaka, de har ju en stor fördel i sin valuta, säger Sammy.

Sammy har en liten dansk hörna inne i butiken. Foto: Carina Nilsson

Sammy ingår i det nätverk som finns kring Lagaleden, där man jobbar för att utveckla Lagan som kanotled i kommunerna Värnamo, Ljungby, Markaryd och Laholm.

– I år håller jag på att snickra ramper som ska göra det lättare att sätta i och ta upp kanoterna vid rastplatserna. Jag har också tagit fram olika paket tillsammans med andra företag i trakten. Man kan exempelvis paddla rakt över Lokasjön här på morgonen och sedan äta frukost på Ekebackens hotell i Markaryd, säger han.

Sammy har även övernattningsmöjligheter i ett speciellt tält som sätts upp mellan träden och blir som en stor hängmatta med tak.

– Jag har hela tiden nya saker som jag vill testa och utveckla men de stora investeringarna kan jag inte göra förrän jag får permanent uppehållstillstånd. Än så länge har jag tillfälligt uppehållstillstånd som jag hoppas kommer förnyas, men såklart vill jag få det permanent. Då skulle jag kunna utveckla verksamheten mycket mer. Det finns hur många möjligheter som helst på den här platsen och i det här området, säger Sammy.