Av Rickard Gustafsson
När Campus Laholm bombhotades på tisdagsmorgonen drogs en rejäl apparat i gång. Tf utbildningschef Henric Kahlmeter är lättad över att det var falskt alarm.
– Gudskelov blev hotet avblåst och vi kan nu, inom citationstecken, dra en suck av lättnad. Däremot kan vi konstatera att det finns saker vi behöver träna på.
Tisdagsmorgonen började som vilken annan dag som helst på Campus Laholm. Men situationen kom snabbt att förändras när personal på skolan upptäckte ett handskrivet hot på en lapp i biblioteket.
Hotet var av karaktären att skolledningen omedelbart kontaktade polisen.
– På den här lappen/brevet som hittats framgick att man ville bomba skolan. Exakta lydelsen på hotet är det bara polisen som kan svara på, säger Henric Kahlmeter, tillförordnad utbildningschef i Laholms kommun sedan i juni.
På en snabbutlyst presskonferens i Stadshuset svarade Kahlmeter och Ingela Månsson, verksamhetschef för vuxenutbildningen, på frågor och beskrev situationen som ledde till att hela Campus Laholm utrymdes.
Har det funnits någon hotbild mot Campus Laholm?
– Nej, det har det inte funnits. Inte vad vi känner till, säger Ingela Månsson.
– Vi bistod med faktabakgrunden men det var polisen som fattade beslutet att utrymma och gjorde bedömningen av allvaret i hotet, säger Henric Kahlmeter.
Har ni någon aning om vem som ligger bakom hotet?
– Vi har ingen som helst aning, misstanke eller tanke kring det, utan det är helt och hållet en polisiär fråga, säger Kahlmeter.
Strax efter att polisen hävt avspärrningarna kallade Henric Kahlmeter och Ingela Månsson till en snabbutlyst presskonfererens i Stadshuset. Foto: Rickard Gustafsson
Direkt efter polisen hävt avspärrningarna sattes ett omedelbart arbete i gång för att kontrollera hur elever och personal mår.
– Elevhälsoteamen har redan dragit i gång och jobbar med det för vi vill se om det finns traumakänslor vi behöver hantera, säger Kahlmeter.
I en snabb analys efter händelsen konstaterar Kahlmeter att det finns saker som kan förbättras och finslipas i själva krishanteringen.
– Gudskelov blev hotet avblåst och vi kan nu, inom citationstecken, dra en suck av lättnad. Däremot kan vi konstatera att vi har en del att arbeta på framöver med utvärdering och det finns saker vi behöver träna och öva på, säger Kahlmeter.
Han syftar både på utrymningsarbetet och samverkansarbetet på stabsnivå.
– Nu fick vi en ofrivillig ”övning”, men vi kommer att behöva öva på det här fler gånger. Då är det vi som bestämmer när vi övar, och inte på det här sättet, men vi löste uppgiften.
Polis spärrade av hela Campus-området under tisdagsförmiddagen. Foto: Rickard Gustafsson
Strax innan presskonferensen fick LT en intervju med vuxenutbildningens rektor, Ida Axelsson, som beskriver förmiddagens händelseutveckling som ”omskakande”.
Som en av de utrymningsansvariga översåg Axelsson att det gick lugnt och städat till och att elever och personal kom ut snabbt.
– Vi har en väl inarbetad utrymningsplan som personalen känner väl till. Sen är vi ju inte vana vid bombhot, men jag tycker att det gick bra, säger Ida Axelsson.
Hon ger polis och räddningstjänst höga betyg för deras professionella arbete.
– De stöttade oss i personalen och hanterade situationen väldigt väl.
Hur känner du själv nu?
– Jag tyckte att jag var lugn och sansad medan det pågick, men jag tror att det kommer ett adrenalinpåslag i eftermiddag. Det viktiga nu är att lärare och mentorer återsamlar eleverna och pratar igenom det som hänt, säger Ida Axelsson.