Klik venligst
NYHETER 2022-08-31 KL. 16:01

Jagad klottrare avslöjades efter rånförsök

Av Rickard Gustafsson

Den vandal som klottrat taggen ”Sour” och gäckat fastighetsägare över halva Laholm har åkt fast. Laholmspolisen avslöjar att det handlar om en 25-årig man som de av en ren händelse kom på spåren efter att han gripits misstänkt för rånförsök i Laholm. Samma dag som rånförsöket ska han även ha kommit på den briljanta idén att klottra på linsen till polisstationens övervakningskamera – omaskerad!

Jagad klottrare avslöjades efter rånförsök
Sandra Clarén, förundersökningsledare vid Laholmspolisen, är väldigt nöjd med att man lyckats få fast den 25-årige man som terroriserat många fastighetsägare i Laholm och klottrat ned väggar och dörrar med taggen "Sour". Foto: Rickard Gustafsson

På kvällen den 28 juli satte polisen in stora resurser för att gripa en man som med yxa som tillhygge hotat och utsatt en 15-årig pojke för ett rånförsök på området Blåkulla i Laholm.

Tack vare ett väldigt bra signalement lyckades polisen på mindre än en halvtimme hitta den yxförsedde rånaren på perrongen vid järnvägsstationen i Laholm. När mannen greps hade han yxan i bakfickan. Den 25-årige mannen anhölls för försök till rån samma kväll och har suttit häktad sedan den 31 juli.

I samband med att 25-åringen visiterades gjorde polisen flera fynd som sparkade liv i en allt annan utredning. Sandra Clarén, förundersökningsledare vid Laholmspolisen, berättar om genombrottet:
– Vid avvisiteringen hittades spritpennor och klisterlappar med taggen ”Sour” och då väcktes såklart misstankarna att det var den här personen som klottrat på ett stort antal fastigheter i Laholm, säger Sandra och berättar att polisen fram till dess inte hade en enda ledtråd att jobba med.

Bevisningen behövde dock stärkas ytterligare och Laholmspolisen behövde inte vänta länge innan de nödvändiga pusselbitarna föll på plats.

Samma dag som rånförsöket på Blåkulla utsattes även polisstationen på Lantmannagatan i Laholm för klotter. Återigen var det ”Sour” som klottrats. När Sandra Clarén tittade på polisens egna övervakningsbilder blev det bingo.
– Man ser tydligt hur en person klottrar på dörren till polisstationen och även på linsen till vår övervakningskamera. Mannen är omaskerad och då inser jag att det är samme man som sitter anhållen för rånet på Blåkulla, säger Sandra Clarén.


Taggen "Sour" har klottrats på väldigt många ställen i Laholm. Laholmspolisen berättar att det ingår 14 anmälningar om skadegörelse i utredningen mot den misstänkte 25-åringen. Foto: Rickard Gustafsson


När 25-åringen i förhör konfronterades med närbilder på sin egen nuna från övervakningskameran fanns det ingen utväg.
– Han erkände allt. Bevisningen talar för sig själv och det är tacksamt när de erkänner. Det känns naturligtvis jättebra att vi lyckats nå i mål med den här utredningen, men samtidigt har vi haft väldig tur, säger Sandra och berättar att det sedan den 28 juli inte klottrats ”Sour” på Laholms fasader.

När åtal väcks mot 25-åringen kommer han att få stå till svars för rånförsök, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott och skadegörelse. Hur stora skadeståndsanspråken blir för klottrandet är oklart i nuläget.
– Vi har mottagit 14 anmälningar om skadegörelse där taggen ”Sour” ingår, men jag har ingen uppfattning om vad det här klottrandet kostat. Vi håller just nu på att hämta in ersättningsanspråk från fastighetsägare och det är främst Laholms kommun men det är även flera privata, säger Sandra Clarén.

Har han i förhör förklarat varför han omaskerad klottrade på polisens övervakningskamera?
– Nja, han beskrev det som att han fick ett infall medan han väntade på någonting. I övrigt beskriver han klottrandet som ”en hobby som han tycker är roligt”.