Klik venligst
NYHETER 2024-06-19 KL. 16:40

”Jag ska köra över dig hundra gånger”

Av Rickard Gustafsson

En 62-årig man åtalas för att ha hotat och sparkat mot två butiksväktare. Väktarna hade dessförinnan ertappat mannen med att stjäla matvaror på Coop i Laholm. Under den tumultartade situationen som uppstod ska mannen ha hotat att köra över en av väktarna – hundra gånger. Den misstänkte nekar till samtliga anklagelser.

”Jag ska köra över dig hundra gånger”
En 62-årig man åtalas i Halmstads tingsrätt för en händelse som utspelade sig på Coop i Laholm för drygt ett och ett halvt år sedan. Foto: Rickard Gustafsson

Händelsen som nyligen gick till åtal inträffade i mitten av oktober 2022. Den misstänkte mannen hade plockat på sig ett antal plånbokspålägg, värda en hundralapp, och passerade kassorna på Coop utan att betala.

Samtidigt hade två butiksväktare ögonen på vad som försiggick. De klev in, identifierade sig, och hindrade mannen från att lämna butiken.

Mannen knuffade undan den kvinnliga väktaren och försökte smita, men blev tagen i tröjan av väktarens manlige kollega. Kalabalik uppstod när mannen, enligt väktarna, började veva med armarna och slita sig loss, tröjan gick sönder, och han sprang ifrån butiken i bar överkropp och ut på parkeringen.

Där fångades han in av den manlige väktaren som beskriver honom som ”väldigt stark”. Den kvinnliga väktaren tvingades använda sin batong och utdelade två slag, men inte bättre att mannen flydde i väg ytterligare en gång.

Efter att ha rusat genom en häck och över den trafikerade vägen brottades han ner. Med hjälp av en civilperson lyckades de till sist sätta handfängsel på mannen.

I samband med det ska han ha hotat den kvinnliga väktaren med orden: ”Jag ska köra över dig hundra gånger” och försökt sparka henne.

Polis larmades till platsen och patrullen som anlände hade stora problem att lugna ner den aggressive mannen. Det tvingades att kalla på förstärkning och försedde honom med fotfängsel innan han fördes bort i en polisbuss.

Den kvinnliga väktaren, som var helt ny på jobbet, berättar i förhör att hon blev chockad över att mannen ”ställde till med denna cirkus för 100 kronor”. Hon kräver 5 000 kronor i skadestånd och berättar i förhör att flera från allmänheten, däribland ”störiga ungdomsgäng”, störde dem i deras arbete.

Mannen åtalas för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd, men nekar på båda punkterna.

I polisförhör, via tolk, hävdar han att hans svenska är så dålig att han aldrig skulle kunna formulera de hot som åklagaren anför i åtalet.

Han anklagar dessutom väktarna för att ha använt övervåld och hävdar att han, när han låg ner, fick motta flera sparkar mot huvudet så att blodvite uppstod och att det förorsakade en veckolång huvudvärk.

I förhöret framkommer även stöldanklagelser. Innan tumultet med väktarna påstår 62-åringen att han hade 2 240 kronor i sin plånbok, men att det bara fanns 240 kronor kvar när han blev hämtad av polisen.

Under rättegången vill mannen att hans fru ska vittna. Hon var med i butiken men har inte velat medverka i polisförhör.