NYHETER 2024-01-16 KL. 12:31

Islandshästprofilen Vignir Jonasson har gått bort

Av Johan W Jönsson

Det var islandshästvärldsmästaren Vignir Jónasson som tragiskt omkom i traktorolyckan i Edenberga. Inom sitt skrå var han en av de största profilerna i Sverige. Jónasson hade flera internationella medaljer på meritlistan.

Islandshästprofilen Vignir Jonasson har gått bort
Vignir och Rebecca Jónasson blev utsedda till årets landsbygdsföretagare i Laholms kommun 2021. Vignir omkom nyligen i en tragisk olycka hemma på gården i Edenberga. Foto: Offensiva Laholm/arkiv

Islandshästsporten är i sorg. En av de största profilerna i Vignir Jónasson har gått bort. Han omkom i en traktorolycka hemma på gården i Edenberga under söndagskvällen (14/1).

Tillsammans med sin hustru Rebecca Jónasson byggde han upp och drev Sundbakki islandshästcenter. De blev utsedda till åtets landsbygdsföretagare 2021.

Jónasson har flera VM- och NM-guld på sin digra meritlista och var regerande svensk mästare. 52-åringen hade i över 30 års tid tävlat som islandshästryttare.

”Han var en fantastisk person som satt stort avtryck i islandshästsporten och var den mest snälla, genuina man jag någonsin träffat. Han är för evigt saknad”, skriver hustrun Rebecca Jónasson i ett sms till HP.

”Med tungt hjärta meddelar vi idag att Vignir Jónasson har avlidit i en arbetsplatsolycka. Han var en av de mest betydelsefulla personerna inom vår sport och våra tankar går till hans närmaste familj och vänner.”, skriver man på Svenska Islandshästförbundets hemsida.

HP har även varit i kontakt med Anna Ryberg, som är generalsekreterare för Svenska islandshästförbundet.

– Vignir är en av Sveriges genom tiderna absolut största tävlingsryttare. Han har funnits i alla delar – både tävling, avel och som instruktör och tränare – så han är jättestor verkligen. Det är kanske vår fixstjärna genom tiderna tillsammans med några andra, säger hon till tidningen.

Agneta Wingstrand är ordförande för Fengur islandshästförening, som Vignir Jónasson tävlade för:

– Han var enormt stor. Han var en av de största islandshästprofilerna i Sverige och har satt ett otroligt avtryck inom sporten och varit väldigt värdefull. Så det här är ett stort bortfall för hela islandshästvärlden och givetvis inte minst för hans familj. Han var en ikon i den här världen – en otrolig hästmänniska. Han var nog faktiskt en av de största hästmänniskorna vi haft i Sverige och lämnar ett stort hål efter sig, säger hon till HP.

Läs mer:

Man klämdes till döds under lastmaskin