NYHETER 2023-05-30 KL. 09:21

Inget brott bakom Veingekvinnans död

Av Rickard Gustafsson

Obduktionen visade inga som helst tecken på att den kvinna i 60-årsåldern som i mars hittades död i sin bostad i Veinge utsatts för brott. Åklagaren har nu lagt ned förundersökningen. Alla misstankar mot den man i 55-årsåldern som greps kort efter dödsfallet är helt avskrivna.

Inget brott bakom Veingekvinnans död
Åklagare Eva Lotta Swahn på Åklagarkammaren i Halmstad har lagt ned förundersökningen kring den kvinnan som hittades död i sin bostad i Veinge i mitten av mars. Ingenting tyder på att kvinnan utsatts för brott. Foto: Arkivbild

Under natten till den 15 mars i år larmades ambulans och räddningstjänst ut för ett misstänkt hjärtstopp i Veinge. När blåljuspersonal kom till platsen var den drabbade kvinnan redan avliden.

Skadorna på kvinnans kropp väckte dock misstankar om att hon kunde ha bragts om livet och polisen inledde därför omgående en förundersökning om mord.

Polis grep under den aktuella natten en man i 55-årsåldern och har hela tiden nekat till brott.

Några dagar senare skulle antingen mannen häktas eller släppas och åklagare Eva Lotta Swahn valde då det senare alternativet.
– Misstankarna har väl inte direkt stärkts med tanke på att han släppts på fri fot, sa polisens presstalesperson Peter Adlersson till LT den 17 mars.

Sedan dess har utredningen delvis stått och stampat i väntan på att obduktionsrapporten ska bli klar. När åklagare Swahn tog del av protokollet valde hon att lägga ner mordutredningen.
– Det tog lite tid, vi ville vänta på en del kemiska analyser, säger åklagaren i en intervju med Hallandsposten och fortsätter:

– Det fanns ingenting efter obduktionen som tydde på att hon var utsatt för brott, säger Eva Lotta Swahn som av hänsyn till den avlidna kvinnan och hennes anhöriga inte vill uppge vad som var orsaken till dödsfallet.

Mordmisstankarna som riktades mot mannen i 55-årsåldern, som delvis bodde tillsammans med kvinnan, är nu helt avskrivna.