Klik venligst
NYHETER 2024-07-08 KL. 09:32

Inga paviljonger men personalen ska vara kvar

Av Johan W Jönsson

Smedjebackens brandskydd är utdömt och brukarna som bor där måste evakueras. Tanken var dyra paviljonger men så blir det inte. I sista stund kom en annan lösning upp på tapeten. Patienterna ska istället vårdas i hemmet.

Inga paviljonger men personalen ska vara kvar
Smedjebackens patienter ska våras i hemmet. På så vis slipper kommunen dyra paviljonger samtidigt som den kompetenta personalen får vara kvar. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Det kom som en chock när räddningstjänsten dömde ut brandskyddet på Smedjebacken i Knäred. Den sista november måste de 18 vårdplatserna vara borta från lokalerna.

Det initiala förslaget om att säga upp den kompetenta personalstyrkan för att upphandla nya platser externt smärtade för mycket och ratades snart för att flytta verksamheten.

Såväl lokaler i Örkelljunga som villa Havsglimt i Allra var alternativ, som dock till slut inte gick att få till. En dyr paviljonglösning, kostnad 15-20 miljoner, blev enda kvarvarande alternativ.

Fram till senaste kommunfullmäktige. Paviljongerna skulle egentligen bara godkännas av fullmäktige när det nya alternativet presenterades för ledamöterna.

Socialchef Daniel Johansson berättade att personalen då skulle behållas genom ett ”förstärkt hemtagningseam” som ska bedriva hemsjukvård hos de aktuella patienterna.

Cirka hälften av de som kommer från sjukhuset till kortidsboendet på Smedjebacken bedöms kunna vårdas av samma personal i sina hem.

För patienterna med störst vårdbehov ska kommunen köpa korttidsplatser enligt det avtal som finns med kommunerna i Skåne.

Förslaget sades av socialchef Johansson inte vara helt oproblematiskt, men han berättade också att man på socialförvaltningen trodde mycket på idén.

Det nya förslaget togs emot väl av ledamöterna i kommunfullmäktige. Bara Laholmspartiet och Bertil Johansson ville fortsatt köra vidare med paviljongerna.

Läs mer:

Kommunal kortidsvård hos Vardaga gick i stöpet